Afbeelding

AVW’66 introduceert Walking Football

Sport

WESTERVOORT - Voetbal is voor iedereen, ongeacht je leeftijd. Daarom introduceert AVW’66 Walking Football. Voetballen in wandeltempo voor zestigplussers. Zes liefhebbers trapten vorige week af op sportpark Hamerden.

Door Susan Wiendels

Gelachen wordt er volop als Chiel Abbo (72), Henry Reijers (74) en Herman Hoveijn (68) goedgemutst het veld betreden. Het tafereel lijkt een beetje op een mix van het televisieprogramma ‘Nederland in Beweging’ en de film ‘All Stars’. Dat is Walking Football: gezelligheid, humor en beweging ineen. Langs de lijn bekijken enkele dorpsgenoten een tikkeltje nieuwsgierig het schouwspel. Sprinten is verboden, net als slidings. Ook mag de bal niet boven heuphoogte komen. Het spelletje wordt gespeeld op een kwart veld met lage doeltjes, zonder keeper. Vijf tegen vijf, zes tegen zes of zeven tegen zeven. Henry Reijers: “Er kunnen dus nog wel wat mensen bij.”

Al in 2020 wilde hij bij zijn club starten met Walking Football, maar toen gooide corona roet in het eten. “Het is belangrijk dat ouderen in beging blijven en elkaar ontmoeten”, vertelt bij over zijn beweegreden. Vier jaar na dato pakte hij samen met Herman Hoveijn de draad weer op en dartelen de mannen ondanks wat pijntjes her en der over het veld.

Chiel Abbo: “Iedereen mankeert wel iets, ja, dat krijg je als je ouder wordt. Maar op deze manier blijf je toch mooi in beweging. Ik zou het iedereen aanraden.” De spelregels zijn gericht op het voorkomen van blessures en het laaghouden van de fysieke belasting. Maar mochten er onverhoopt klachten of blessures ontstaan, geen nood. Fysiotherapie Hamerstaete fungeert als achtervang.
Ondanks het wandeltempo en het gebrek aan lichamelijk contact zijn het enthousiasme en de gedrevenheid groot. De neiging om te rennen is er, maar regels zijn regels. Wat mooi is: het maakt niet uit hoe je voetbalcv eruitziet. Oud-eerste elftalspelers combineren er lustig op los met laagvliegers van weleer. Herman Hoveijn gooit er net als in zijn hoogtijdagen zelfs een sierlijke schaar uit. Reijers: “Geweldig. En straks nog even nakletsen in de kantine. We hopen dat nog meer Westervoorters aansluiten.” Liefhebbers zijn elke donderdagmiddag welkom om 14.00 uur in de kantine van AVW’66. “Na een bakje leut, gaan we om 14.30 uur het veld op. Tot ongeveer 15.30 uur.” Lachend: “En natuurlijk is er een derde helft.”

Afbeelding
"Op deze manier blijf je toch mooi in beweging"
Afbeelding