Laura: ‘’Als ik hier mijn werk van kan maken, dan zou ik heel erg blij zijn!’’
Laura: ‘’Als ik hier mijn werk van kan maken, dan zou ik heel erg blij zijn!’’ Foto:

Laura Kok gaat viraal: ‘Mijn leven staat een beetje op zijn kop’

Cultuur

WESTERVOORT - Laura Kok (21) uit Westervoort begon vorig jaar een Booktok account op Tiktok en heeft nu al meer dan twintigduizend volgers! “Mijn leven staat een beetje op zijn kop.”

Door Liz Witkamp

Booktok is een onderdeel van Tiktok, waar mensen die boeken lezen laten weten wat ze van het boek vinden en welke boeken ze aanraden. Toen Laura begon, had ze niet verwacht dat haar account zo snel zou groeien. “Ik vond het best spannend om ermee te beginnen, want je zet jezelf op social media en ik was ook best gevoelig voor meningen van anderen. Er was eigenlijk maar één echte supporter, een collega van mijn bijbaantje bij de Lidl. Familie en vrienden moesten aan het idee wennen, maar vonden wel dat ik het zelf moest beslissen.” Omdat lezen haar passie is, zette ze toch door. Laura is snel viraal gegaan en dat had ze totaal niet verwacht. Laura: “Ik leef nog steeds een beetje op een roze wolk!’’
Laura studeerde business en fashion op het MBO en daarna volgde ze op een HBO-opleiding voor leraar Engels, maar daar is ze mee gestopt. “Ik wil liever het basisonderwijs in. Ik denk erover om na de zomervakantie te beginnen met de PABO.” Als haar Tiktok-account blijft groeien, heeft ze wellicht minder motivatie om nog door te gaan met een studie. ‘’Als ik met mijn video’s mijn geld kan verdienen, is dat wel een droom die uitkomt,’’ geeft ze eerlijk aan. Laura was niet altijd van de social media. Ze heeft zelfs een tijdje al haar social media apps verwijderd. Toen ze later op Instagram over boeken ging posten, bedacht ze om ook maar wat te proberen op Tiktok. Toen ging het dus erg snel. Laura is helemaal blij dat ze de community op Booktok heeft gevonden. “Deze mensen lezen ook graag en hebben dezelfde interesses. Mijn vriendinnen lezen helemaal niet, dus met hen kan ik er niet echt over praten.”
Laura hield altijd al van lezen. Haar voorkeur gaat uit naar Engelse boeken. Laura: ‘’Lezen is toch een soort ontsnapping.’Als je over bijvoorbeeld New York leest, kun je toch beter ontsnappen, dan als het verhaal zich afspeelt in Amsterdam of Leiden.”
Kort geleden tekende Laura een contract bij een Amerikaans audioboekenbedrijf. Nu wordt ze dus ook betaald voor haar video’s. Het audioboekenbedrijf stuurt Laura soms een opdracht, waarmee ze dan aan de slag kan. Het maken van de video’s kost haar niet heel veel tijd. “Meestal doe ik er er minder dan een half uur over.” Kwaliteit en zo kort en bondig mogelijk mogelijk te maken. Een video bestaat meestal uit een muziekje dat past bij het boek dat ze wil laten zien, en een tekstje. Het algoritme van Tiktok zorgt er soms voor dat de video’s waar ze bijna een uur aan heeft gewerkt minder vaak bekeken worden en de video’s die ze zo af heeft meer dan een miljoen views krijgen. Per dag plaatst ze ongeveer drie of vier video’s. Zo is de kans groter dat mensen haar video zien. Laura: ‘’Het klinkt veel, maar dat valt best wel mee en ik vind het ook heel leuk om te doen, dus het is helemaal niet erg!’’ Dankzij haar bekendheid op Tiktok inmiddels een paar keer op Book-events uitgenodigd. Zo mocht ze naar een meet en greet met Amerikaanse auteurs. “Ik vond dat geweldig. Ik had het echt niet verwacht.”
Laura hoopt uiteindelijk van haar video’s te kunnen leven. Het is echt haar passie en het lijkt haar heel erg leuk als ze er nog verder mee kan komen. Laura: ‘’Als ik hier mijn werk van kan maken, dan zou ik heel erg blij zijn!’’