Project ‘Zet Westervoort op de kaart’


De groep jongeren die de workshop smartphone-fotografie van fotografe Christiane Bahr volgde. Links staat projectleider Anny Huuskes.
De groep jongeren die de workshop smartphone-fotografie van fotografe Christiane Bahr volgde. Links staat projectleider Anny Huuskes.

Project ‘Zet Westervoort op de kaart’

MDT staat voor maatschappelijke diensttijd. Een initiatief van de overheid om jongeren van 12 t/m 18 jaar iets te laten doen voor een ander en tegelijkertijd meer inzicht te geven in hun eigen talenten. Met ‘Zet Westervoort op de kaart’ speelt de Stichting Kulturhus Westervoort (SKW) op het initiatief in.

De bedoeling is de komende weken twee kwartetspellen te maken. Een spel gebaseerd op de historie van Westervoort en een spel dat het huidige tijdsbeeld van het dorp weergeeft. Vorige week was de aftrap met een workshop smartphone-fotografie door de Westervoortse fotografe Christiane Bahr. Want voor kwartetspellen heb je foto’s nodig en die moeten wel worden gemaakt.

Projectleider van ‘Zet Westervoort op de kaart’ is Anny Huuskes, bestuurslid van SKW. Anny: “De jongeren doorlopen samen met deskundigen het hele maakproces van de kwartetspellen. Christiane heeft ze de kneepjes van het fotograferen bijgebracht, leden van de Historische Kring gaan informatie geven over het Westervoort van vroeger en als we alle informatie en al het beeldmateriaal compleet hebben, komt er een vormgever bij die er samen met de jongeren iets moois van gaat maken. Uiteindelijk liggen er tegen het eind van de vakantie twee kwartetspellen. Die moeten worden verspreid en dan komt het aan op communicatie. Ook daarbij worden de jongeren geholpen”, legt Anny Huuskes uit.

Feitelijk valt het project ‘Zet Westervoort op de kaart’ niet rechtstreeks onder het MDT-plan voor maatschappelijke diensttijd. Dat plan werd, voor het goed en wel was begonnen, in de wielen gereden door de coronacrisis. Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bleek echter niet voor één gat te vangen. In mei presenteerde hij het aanvullende plan ‘Jeugd Aan Zet in crisistijd’. Speciaal bedoeld voor jongeren in gemeenten tot 60.000 inwoners.

Het stimuleren van maatschappelijke initiatieven (zoals ‘Zet Westervoort op de kaart’) heeft als neveneffect dat minder jongeren in de vakantieperiode doelloos op straat rondhangen. Daarmee wordt ook de kans op overlast in de openbare ruimte kleiner. Anny Huuskes: “Er valt voor jongeren die meedoen zelfs iets te verdienen. Iedereen die een structurele bijdrage levert aan het project krijgt aan het eind een cadeaubon van 50 euro die kan worden besteed bij de lokale middenstand.”

In de laatste fase van het project moeten de kwartetspellen aan de man worden gebracht. Een deel zal gratis onder de inwoners van Westervoort worden verspreid, een ander deel wordt verkocht. Anny: “Weggeven kan aan ouderen en aan organisaties als De Zonnebloem, maar de bedoeling is ook dat sociaal-maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld sportclubs, de spellen onder hun leden gaan verkopen. Zo worden die clubs en organisaties er zelf ook beter van.”

Het project is begonnen met dertig jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. Tussentijds aanhaken is mogelijk. Meld je aan bij Anny Huuskes, telefoon 06 2706 2559, email anny@kulturhuswestervoort.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden