Merle Schiebergen gefotografeerd in Theater De Leeuw" "Dansen in musicals was een soort kinderdroom. Later ben ik me meer gaan richten op theaterdans."
Merle Schiebergen gefotografeerd in Theater De Leeuw" "Dansen in musicals was een soort kinderdroom. Later ben ik me meer gaan richten op theaterdans."

Merle danst door het leven

Merle Schiebergen kreeg dansles bij Balletschool Blanche in Westervoort. Het dansen greep haar en ze ging erin verder. Vanaf maart zou ze haar eerste eigen, solo-dansvoorstelling ‘Here be dragons’ op de planken brengen van Theater De Leeuw in Arnhem. Vanwege corona ging dat niet door, maar van uitstel komt geen afstel, als het aan Merle ligt.

Een solo-dansvoorstelling van een klein halfuur met ook gesproken tekst, dat is niet niks. Maar Merle Schiebergen heeft de voorstelling helemaal zelf in elkaar gedraaid. Ze weet wat ze doet en wat ze kan. Merle: “Op sommige momenten bouw ik een soort rust in voor mezelf en het zijn veel bewegingen op de vloer van het podium. Ik kan mezelf er helemaal in kwijt.”

Merle Schiebergen (28) heeft zich bij het maken van ‘Here be dragons’ laten inspireren door haar liefde voor oceanen en de zee en haar hart voor dieren en de natuur. Merle: “Het is fictie. Tijdens de voorstelling dans ik half als mens, half als dier. Hoe dat eruit ziet? Kom maar kijken als de voorstelling straks gaat draaien.” Wanneer ‘straks’ is kan ze nog niet zeggen. De theaterwereld ligt nog volledig op z’n gat. Hoe vervelend Merle Schiebergen dat als theatermaakster ook vindt, ze ligt er niet wakker van. “Ik ben nog jong. Er komen nog genoeg mogelijkheden. Ik vertrouw erop dat ik mijn weg wel ga vinden in deze wereld.”

Ze beaamt dat voor dansers de fysieke grens eerder in beeld komt dan voor bijvoorbeeld een administratief medewerker, maar nuanceert dat ook weer. “Ik ben geen balletdanseres. Die plegen wel vaak roofbouw op hun lichaam. De voorstellingen die ik doe zijn ook belastend, maar toch veel minder.” 

Een voordeel voor Merle Schiebergen is ook dat ze niet alleen danseres is (‘uitvoerend danser’, zoals ze zelf zegt), maar ook theaterdocent en theatermaakster. Na de middelbare school deed de Westervoortse een mbo-dansopleiding in Arnhem en aansluitend de hbo-opleiding theaterdanser in Tilburg. Sinds haar afstuderen in 2017 is ze actief als zelfstandig ondernemer in de dans- en theaterwereld.

Merle: “Als meisje turnde ik. Later werd ik ook lid van Blanche. Dansen in musicals was in die jaren een soort kinderdroom. Later ben ik me meer gaan richten op theaterdans. De keuze voor Tilburg was daar ook op gebaseerd.”

Merle’s voorstelling in Theater De Leeuw in Arnhem zou een coproductie zijn met de solo-kleinkunstvoorstelling ‘Alleen maar liefde’ van haar iets jongere neef Milan Hendriks (24), die ook afkomstig is uit Westervoort. Twee jonge, enthousiaste talenten die staan te springen om te laten zien wat ze kunnen. Merle: “Mijn voorstelling duurt een klein halfuur, die van Milan ongeveer drie kwartier. Met een pauze ertussen heb je dan een leuk programma. Heel jammer dat het is uitgesteld, maar dat kan nu even niet anders. Straks pakken we het weer op en dan hoop ik dat ik mijn voorstelling ook kan laten zien in andere theaters en op festivals. Op Oerol bijvoorbeeld, dat lijkt me helemaal geweldig.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden