Het G-team van Sportclub Westervoort. Staand rechts de begeleiders, met als meest linkse Geurt van Loenen.
Het G-team van Sportclub Westervoort. Staand rechts de begeleiders, met als meest linkse Geurt van Loenen.

Nieuwe G-voetballers van harte welkom

Zaterdag 11 juli was de seizoensafsluiting van het senioren G-voetbalteam van Sportclub Westervoort. 18 augustus is alweer de eerste training, want de negen mannen en één vrouw zijn enthousiast. De begeleiding hoopt de selectie in de zomerperiode met enkele spelers te kunnen uitbreiden.

Je hoort of leest weinig over G-voetbal. Waarschijnlijk omdat voetbal voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking slechts door een beperkt aantal clubs wordt aangeboden. Bovendien is het bij clubs die het wel hebben vaak een ondergeschoven kindje.

Met twee teams (een junioren- en een seniorenteam) springt Westervoort er positief uit. Kijken we naar het seniorenteam voor spelers en speelsters van 18 jaar en ouder, dan zien we dat de begeleiding op orde is. Onno Krijgsman is trainer, Henk Ziegler coach en Geurt van Loenen coördinator en scheidsrechter. Het drietal nam de taken vorig seizoen over van Wim van de Hurk, Willem van Bussel en Paul Jakobs.

Het probleem is het aantal spelers. Er zijn er nog maar tien en dat is net te weinig. Geurt van Loenen: “In principe speel je bij G-voetbal acht-tegen-acht op een half veld. Met zeven of met negen spelen mag in overleg ook. Voor ons zou ideaal zijn als we er drie of vier spelers bij krijgen.”

De praktijk is volgens Geurt van Loenen dat voornamelijk mensen met een verstandelijke beperking voor G-voetbal kiezen. Geurt: “Je ziet relatief weinig spelers met een lichamelijke beperking. Van ons team woont het merendeel zelfstandig, maar onder begeleiding. Voetballen is vaak hun enige hobby. Ik moet zeggen dat het een gezellige groep is. Ik fluit de thuiswedstrijden en ga ook mee naar de uitwedstrijden. Dat zijn leuke uitstapjes. Zonder uitzondering zijn die gasten eerlijk en ontwapenend. En je kunt met ze lachen.”

Geurt van Loenen raakte zelf betrokken op verzoek van Westervoort-voorzitter John Kemper. “John woont tegenover mij. Hij wist dat ik vroeger bij ESCA in Arnhem het nodige heb gedaan en vroeg of ik de wedstrijdjes wilde fluiten. Dat heb ik gedaan, ook omdat een zoon van een vriend in het team speelt. Sinds vorig seizoen ben ik ook coördinator.”

Westervoort biedt G-voetbal aan sinds 2001. Daarmee is het een van de weinige clubs in de regio. Geurt: “Het is erg wisselend, ook de belangstelling van sponsors. DCS heeft jarenlang drie teams gehad, maar nu nog maar één. In de Achterhoek daarentegen heb je wel de nodige verenigingen met G-voetbal. Wat mij verbaast is dat een club als VDZ in Arnhem, met meer dan duizend leden, geen G-voetbal heeft. Wel veel meisjes- en damesteams, maar geen G-voetbal. Eigenlijk begrijp ik het ook wel. Je hebt altijd een paar mensen nodig die het initiatief nemen en hun schouders eronder zetten.”

De trainingen van het G-team zijn op dinsdagavond van 19.45 tot 21.00 uur (de G-jeugd traint die avond van 18.45 tot 19.45 uur). Als je interesse hebt, neem dan contact op met Geurt van Loenen, telefoon: 06 1031 1892, email: g.vanloenen@hotmail.com. Een paar keer op proef meetrainen kan ook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden