Boven: Willemien Smits-Spaan en Jos Lemmen. Onder: Koos van Hummel (links) en Klaas Westerbeek.
Boven: Willemien Smits-Spaan en Jos Lemmen. Onder: Koos van Hummel (links) en Klaas Westerbeek.

Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

De jaarlijkse lintjesregen daalde traditiegetrouw in april neer over Nederland, maar de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen werd vanwege corona uitgesteld. Van uitstel kwam gelukkig geen afstel. Afgelopen vrijdag was het in heel Nederland dan toch zover. De burgemeesters reikten de onderscheidingen uit aan de vele Nederlanders die zich langdurig hebben ingezet voor de samenleving.

In Westervoort ging het om Jos Lemmen, Klaas Westerbeek, Wilhelmien Smits-Spaan en Koos van Hummel. Alle vier werden ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze waren er vrijdag voor naar de Protestantse Kerk aan de Dorpstraat gekomen. Daar was ook burgemeester Arend van Hout om zijn dorpsgenoten lovend toe te spreken. Hieronder zetten we de belangrijkste verdiensten van Jos Lemmen, Klaas Westerbeek, Wilhelmien Smits-Spaan en Koos van Hummel nog een keer op een rij. En uiteraard: gefeliciteerd!

Jos Lemmen
Jos Lemmen is een bezige bij. Het koor van de rooms-katholieke geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus kan al sinds 1983 op hem rekenen. Hij helpt ook in de kerk bij vieringen in het weekend en bij huwelijken en begrafenissen. Van 1990 tot 1997 was Jos lid van het Jongerenpastoraat Westervoort. Daarnaast zette hij zich jarenlang in als ouderhulp op basisschool De Flierefluiter, is hij vrijwilliger bij de EHBO-vereniging Westervoort en medeorganisator van de jaarlijkse Liemerse bedevaart naar het Maria-bedevaartsoord in Kevelaer in Duitsland. Van 2003 tot 2017 was Jos Lemmen tevens lid van de werkgroep Thomasvieringen De Liemers.

Klaas Westerbeek
Ook Klaas Westerbeek is op veel fronten actief of actief geweest. Hij was onder meer diaken bij de Protestantse Gemeente Westervoort, vrijwilliger bij de afdeling Westervoort van het CDA en raadslid voor het CDA. Hij is nog steeds vrijwilliger bij de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland, voorzitter van de Stichting Inloophuis De Herberg en voorzitter van de Stichting Vrienden van de Werenfriedkerk in Westervoort.

Wilhelmien Smits-Spaan
Wilhelmien Smits-Spaan is eveneens iemand van de lange adem. In 1975 begon ze als vrijwilliger bij de rooms-katholieke geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus in Westervoort en daar zet ze zich nog steeds voor in. Sinds 2002 is ze ook vrijwilliger bij de afdeling Westervoort van de Nationale Vereniging De Zonnebloem.

Koos van Hummel
Koos van Hummel pakte het vrijwilligerswerk op in 1972 toen hij secretaris werd bij Harmonie St. Gregorius. Tot 2009 heeft hij zich voor de muziekvereniging verdienstelijk gemaakt. Van 2004 tot 2018 zette hij zich, met een kleine tussenpauze, in voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Koos van Hummel is ook vrijwilliger bij de rooms-katholieke geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus en bij Vereniging De Zonnebloem afdeling Westervoort.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden