John Reijers voor het spandoek dat zijn buren bij zijn huis aan de Hamersestraat hadden opgehangen.
John Reijers voor het spandoek dat zijn buren bij zijn huis aan de Hamersestraat hadden opgehangen.

Huldeblijken voor John Reijers

Vorige week meldden we al dat Westervoorter Henry Reijers stopt met Reko Verspreidingen en zijn bedrijf met ingang van 1 juli overdoet aan Service en Verspreidingsbureau Willems in Duiven. Met Henry stopt ook zijn broer John met het verspreiden van kranten en folders.

Omroep Gelderland besteedde op radio en televisie aandacht aan het afscheid van John Reijers en ook de buurt liet het niet ongemerkt voorbijgaan.

Er waren opblaaspoppen, spandoeken en cadeaus om het einde van een tijdperk kracht bij te zetten. ‘John, bedankt’, waren de simpele maar veelzeggende woorden. John hield het niet droog bij het zien van alle huldeblijken, en dat is niet zo vreemd als je 59 jaar lang door Westervoort hebt gezworven met kranten en folders. John legt uit hoe het begon. “Mijn opa en oma waren parlevinkers. Ze verkochten hun waar aan schippers op de Rijn en IJssel. Na de oorlog kwamen ze in Westervoort terecht en begonnen ze een verspreidingsbedrijfje. Mijn moeder nam het in 1955 over en later Henri weer van mijn moeder. Onze broer Louis, onze zus Ageeth en ik hebben tot voor kort ook in het bedrijf gewerkt. Alleen broer Cor is een andere weg ingeslagen. Zelf woon ik ook nog in ons ouderlijk huis. Op de Hamersestraat, bij de ingang naar de voetbalvelden.”

September 1961
John Reijers is niet blijven hangen in de tijd, maar denkt soms nog wel eens met weemoed aan ‘het Westervoort van toen’. John: “In september 1961, twee dagen voor ik negen werd, ging ik mijn vader voor het eerst helpen met bezorgen. Ik zie mezelf nog zitten, achterop de brommer. Westervoort telde in die tijd ongeveer 600 woningen, waarvan 120 boerderijen. Nu zijn het er meer dan 6000 en zijn er nog welgeteld acht boerderijen."

Ik weet ook nog wat de mensen betaalden voor een abonnement op de Arnhemse Courant: 59 cent in de week. Henry vertelde pas dat toen hij begon, twee jaar eerder, het nog 55 cent was.”

De betrokkenheid bij de Arnhemse Courant was groot, want vader Reijers was ook correspondent van die krant, die later opging in De Gelderlander. In die tijd had je ook nog Dicht bij Huis en later de Westervoort Post. Deze krant werd al snel de favoriet van John en is dat nog steeds. ‘Profiel’ slaat hij nooit over.

Het verspreiden van kranten en folders deed John altijd naast zijn gewone werk bij bedrijven in de regio. Hij genoot van het contact met mensen. Voor het geld hoefde hij het niet te doen. John: “Het leverde tussen de 6000 en 8000 gulden en later euro per jaar op. En daar moest ik dan ook nog belasting over betalen.”

Nu de hele familie stopt, vindt John Reijers (67) het ook mooi geweest. “Ik weet zeker dat ik het heel erg ga missen, maar het is klaar. Ik word ook ouder en dat voel ik. Ik ben vooral heel blij met alle reacties. Die zijn hartverwarmend. Zoveel kaarten en cadeautjes. De mensen kennen me, hè. Verjaardagen moet ik ook altijd verdeeld over meerdere dagen vieren. Zeventig mensen krijg ik niet in één keer in mijn huis.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden