Gerda Heintzbergen in haar tuin: "De toegenomen tijdsdruk is de grootste verandering in al die jaren".
Gerda Heintzbergen in haar tuin: "De toegenomen tijdsdruk is de grootste verandering in al die jaren". (Foto: René Njhuis Fotografie)

‘Ik ga de patiënten ontzettend missen’

45 jaar werkte Gerda Heintzbergen uit Zevenaar in de gezondheidszorg. De laatste vijftien jaar als praktijkverpleegkundige in Duiven. Ze is 66 inmiddels en het zit erop. Eén ding weet ze zeker: “Ik ga de patiënten ontzettend missen.”

Ze komt uit Gendringen. Haar opleiding volgde ze van 1972 tot 1975 in Ziekenhuis Velp. En toen begon het: het werk in de verpleging. Ze was verbonden aan ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, ze werkte in de wijkverzorging en als praktijkverpleegkundige gespecialiseerd in diabetes. Op dat terrein volgde ze op latere leeftijd een post-HBO-opleiding. Ze werkte veelal parttime, want er moest gedurende een jaar of twintig ook een gezin met twee zonen draaiend worden gehouden.

Gerda Heintzbergen sloot haar zorgcarrière af in Duiven, als praktijkverpleegkundige in dienst van de Huisartsenmaatschap Duiven, waarbij alle lokale huisartsen zijn aangesloten. Haar werklocatie de laatste jaren was Kern Huisartsenpraktijken aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat.

En dan ‘ineens’ ben je 66. Nog even en de AOW wordt voor het eerst overgemaakt en het pensioen lonkt. Een afscheid dat wel heel anders zal zijn dan Gerda Heintzbergen had gehoopt. Twee jaar geleden liep ze in Canada een ernstige infectie op en met de naweeën daarvan kampt ze nog steeds. Een afscheid met de collega’s komt er wel, maar afscheid nemen van de patiënten zit er niet in, ook vanwege corona.

Gerda vindt dat heel jammer. “Ik heb altijd met plezier gewerkt. Juist het contact met de mensen vond ik een mooie kant van het werk. Samen kijken hoe patiënten weer beter in hun vel kunnen komen te zitten. Daarom had ik graag persoonlijk afscheid van iedereen willen nemen. Helaas gaat dat niet lukken. Ik ga de mensen hoe dan ook ontzettend missen en daarom zou ik ze via de krant willen toeroepen: mensen, bedankt allemaal voor de fijne jaren!”

Pratend over de zorg stelt Gerda Heintzbergen haarfijn vast wat er allemaal is veranderd in 45 jaar en waar het mis is gegaan. Maar een slecht gevoel overheerst zeker niet. Gerda: “De toegenomen tijdsdruk is de grootste verandering in al die jaren. Zeker als je werkt in verzorgingshuizen en in de wijk heb je maar weinig tijd voor mensen. Het is allemaal wat onpersoonlijker dan vroeger. Ook wat dat betreft prijs ik me gelukkig dat mijn laatste periode in Duiven was. Hier was die tijd er vaak wel.”

Over tijd gesproken. Een leuke vraag aan pensionado’s is altijd wat ze gaan doen met de zeeën van tijd die ze krijgen.

Gerda Heintzbergen weet het wel, al gaat plan één niet door. “Mijn man en ik hadden een rondreis door Noorwegen op het programma staan. Die hebben we vanwege corona moeten annuleren. We gaan nu naar Friesland deze zomer en dan zien we verder wel. Verder sport ik veel en we hebben drie kleinkinderen die we regelmatig zien. Mijn moeder leeft ook nog, ze woont nog altijd in Gendringen. Die bezoeken we natuurlijk. Genoeg te doen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden