Het bestuur van de Stichting Stimulatie Cultuur Westervoort. Staand vlnr: Martijn Wieleman, William Boekhorst, Arthur Boone en Dennis Bisseling. Vooraan vlnr: Marjolein Wilting en Monique Wigman.
Het bestuur van de Stichting Stimulatie Cultuur Westervoort. Staand vlnr: Martijn Wieleman, William Boekhorst, Arthur Boone en Dennis Bisseling. Vooraan vlnr: Marjolein Wilting en Monique Wigman.

Cultuur Westervoort stimuleren

Ruim een jaar geleden bestond Zalencentrum Wieleman honderd jaar. Alle geldelijke giften werden door Martin en Martijn Wieleman in een pot gedaan. Deze pot vormde het startkapitaal van de nieuwe Stichting Stimulatie Cultuur Westervoort. Een club die zich een jaar lang vrij stil hield, maar de laatste weken naar buiten treedt.

Eerst was er een Moederdag-actie. Bijna 800 moeders werden verrast met een heerlijke brunch. Een actie van drie ‘Koninklijke’, Westervoortse bedrijven: Zalencentrum Wieleman, Slagerij Hetterschijt en Echte Bakker Koenen. Een flink deel van de opbrengst, 1500 euro, vloeide in de kas van de stichting. Nu is er ook een Vaderdag-actie: Koninklijke Vaderdag taPAs. Ook hiervan gaat een deel van de opbrengst naar de Stichting Stimulatie Cultuur Westervoort.

Voorzitter van de stichting is Arthur Boone. Boone is oud-wethouder van Westervoort en na een korte periode te hebben gewerkt als Statenlid voor de VVD, is hij nu wethouder in de gemeente Doesburg. Arthur Boone: “Ik heb jarenlang veel gedaan in Westervoort, vooral in de politiek. Ik woon nog steeds in het dorp en blijf graag betrokken. Toen het voorzitterschap van de Stichting Stimulatie Cultuur Westervoort voorbij kwam dacht ik: dat is iets waar ik wel een deel van mijn vrije tijd in wil steken. Van die club wil ik wel het gezicht zijn.”

Doelstelling van de stichting is het bevorderen van het welzijn van de inwoners in Westervoort op sociaal, cultureel en maatschappelijk gebied. Onder meer de honderdjarige muziekvereniging OBK en het veertigjarige Werenfriduskoor werden sinds de oprichting verrast met een donatie.

Arthur Boone: “We willen voor reuring, voor levendigheid zorgen in het dorp. Zeker in deze coronatijd is dat nodig. De cultuursector staat zwaar onder druk en ook veel ondernemers hebben het moeilijk. Neem Wieleman zelf, het bedrijf dat de stichting in het leven heeft geroepen. Ze verdienen al bijna drie maanden helemaal niks. Gelukkig gaan we weer langzaam de goede kant op.”

De voorzitter benadrukt dat de stichting er wil zijn voor ‘het hele palet’. Boone: “Over cultuur wordt vaak zo hoogdravend gedaan. Alsof het alleen is voor de ‘happy few’. Daar willen we ver van blijven. Onze stichting is er voor alles wat maar aan cultuur raakt. Zang-, toneel- en muziekverenigingen, maar ook voor de kermis en het carnaval en de organisaties achter Koningsdag en Westervoort in Beweging."

Als mensen denken dat hun organisatie in aanmerking komt voor een bijdrage voor een bepaalde activiteit, kunnen ze gewoon een briefje sturen, zegt Arthur Boone. "Wij beoordelen de aanvraag en bepalen of we er geld in willen steken en hoeveel. Zo simpel en laagdrempelig is het. We willen echt op dorpsniveau iets betekenen.”

Maar nu eerste de Vaderdag-actie. Arthur Boone: “De Moederdag-actie was een groot succes. Daarom hebben we gezegd: dan doen we met Vaderdag ook wat. De drie bedrijven die de eerste actie mogelijk maakten zagen dat ook zitten. Zo zijn we tot de Koninklijke Vaderdag taPAs gekomen. We hopen op veel bestellingen in het belang van de cultuursector in het dorp.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden