Terwijl de zon ondergaat poseren Marika Biacsics en Alexander te Witt bij de opbrengst van een middagje afvalruimen.
Terwijl de zon ondergaat poseren Marika Biacsics en Alexander te Witt bij de opbrengst van een middagje afvalruimen.

‘Geniet van Loowaard, maar met respect'

Marika Biacsics uit Loo is boos. Sterker nog: ze is woedend. Het prachtige natuurgebied Loowaard lijkt soms wel een zwijnenstal, zegt ze. Dagjesmensen laten er van alles achter: flessen, blikjes, complete barbecues, plastic borden, plastic bestek, tot zelfs luchtbedden en oude fietsen aan toe. Marika: “De laatste tijd loopt het de spuigaten uit.”

“Ik weet het, boos zijn is de verkeerde emotie, je schiet er niets mee op. Maar hoe bestaat het dat mensen spullen gewoon van zich af gooien en laten liggen? In een recreatiegebied zou dat al nergens op slaan, laat staan in een uniek natuurgebied als de Loowaard. Een gebied dat is ontstaan door vijftien jaar vegetatieontwikkeling. Er lopen Konik-paarden en Galloway-runderen. Er is onlangs een zeearend gespot en er zijn beverdammen. Als de bevers nog niet zijn vertrokken vanwege alle rotzooi en het lawaai.”

Marika Biacsics loopt regelmatig met haar hond in de Loowaard. Ze heeft gezien hoe het gebied zich ontwikkelde, maar zeer tot haar spijt ziet ze nu dat het de verkeerde kant op gaat. Op mooie dagen strijken steeds meer gezinnen en groepen jongeren er neer, vissers kamperen er en plezierbootjes, jetski's en speedboten leggen er aan. Bijkomend probleem is dat er niet gehandhaafd wordt. De Loowaard valt niet onder de gemeente Duiven, maar behoort toe aan Staatsbosbeheer, zandzuigbedrijf Moorlag en Wienerberger, een fabrikant van bouwproducten. En aangezien het gebied rijk is aan 25 hectare water, is ook Rijkswaterstaat een speler. Al deze partijen echter doen niets aan de vervuiling, stelt Marika Biacsics.

Daarom is ze zelf in actie gekomen. Samen met andere inwoners van Loo en vrijwilligers van Milieuvrienden Duiven en van GoClean de Liemers, de organisatie die zich inzet voor het zwerfafvalvrij maken van de regio. Met grote regelmaat struinen ze door de Loowaard en ruimen ze de rommel die er ligt op. Ze hebben nu ook natuurpreventieteam Loowaard opgericht om acties te kunnen afstemmen en elkaar op de hoogte te kunnen houden. (Facebook, ‘Doe mee, verlos de Loowaard).

Marika Biacsics hoopt dat mensen die willen genieten van de natuur ook respect tonen voor diezelfde natuur. Per ongeluk een zakje laten slingeren kan, maar je halve huisraad er achterlaten, vindt ze te gek voor woorden. “Soms denk ik: het is dweilen met de kraan open. Maar tegelijk weiger ik me erbij neer te leggen. Het toppunt van ergernis is wel dat de slagboom naar het gebied recent met bruut geweld is gesloopt. Mensen maken er ook regelmatig een vuurtje. Levensgevaarlijk in droge periodes als deze. Ik moet er ook niet aan denken dat een kalf of veulen zich tegoed doet aan achtergebleven etensresten en daardoor ziek wordt en misschien zelfs overlijdt.”

Maar hoop verloren is alles verloren, beseft Marika Biacsics. “Ik hoop dat mijn relaas mensen tot nadenken stemt. Dit moeten we echt niet willen. Geniet van de Loowaard, maar maak er geen zwijnenstal van.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden