Stijn de Lang tijdens zijn rondrit door Duiven: “Het was gewoon hartstikke leuk."
Stijn de Lang tijdens zijn rondrit door Duiven: “Het was gewoon hartstikke leuk."

Op een boerenkar door het dorp

In coronatijd is veel anders, ook voor jongeren die dit jaar hun eindexamen middelbare school moesten doen. Geen landelijk eindexamen bijvoorbeeld. Onderwijsminister Arie Slob bepaalde dat donderdag 4 juni de dag zou zijn dat geslaagden het behalen van hun diploma konden vieren. Onder hen mavoleerling Stijn de Lang uit Duiven, die die dag op een boerenkar door het dorp ging.

Het was dubbel feest vorige week voor Stijn de Lang. Dinsdag vierde hij zijn achttiende verjaardag en donderdag kreeg hij van zijn mentrix op het Liemers College het verlossende telefoontje: geslaagd! Erg verlossend was dat trouwens niet. Stijn wist allang dat het goed zat. “Toen bekend werd dat het landelijk eindexamen niet door zou gaan, wist ik dat ik zou slagen. Het diploma zou worden toegekend op basis van de punten voor de schooltoetsen in de laatste twee jaar, en die van mij waren ruimschoots voldoende.”

Een ‘corona-diploma’ dus, al vindt Stijn niet dat zijn papiertje minder waard is dan de mavodiploma’s die leerlingen in andere jaren haalden. “Het klopt dat het iets lastiger was geweest als ik gewoon het landelijk eindexamen had moeten doen. Maar uiteindelijk zou ik het dan toch wel hebben gehaald. Je moet het zien over vier jaar. Ik heb dat diploma gewoon verdiend.”

Dat het zou lopen zoals het liep had Stijn de Lang uiteraard ook niet voorzien. In september begon hij vol goede moed aan het schooljaar, dat in maart abrupt werd afgebroken. Stijn: “Ineens mochten we niet meer op school komen en zaten we thuis. Ik moet zeggen dat het Liemers College het online-lesgeven heel snel had geregeld. Mij beviel het ook gelijk goed. Ik kon meer in mijn eigen tempo werken.”

Net als alle geslaagden mist Stijn de Lang de traditionele Prom-avond op school en ook eindexamenfeestjes zijn er dit jaar niet. Een beetje saai, maar zijn ouders zorgden er donderdag voor dat het behalen van zijn diploma toch een bijzonder tintje kreeg. Opeens stond er aan het begin van de avond een versierde tractor met een versierde kar erachter voor het ouderlijk huis In Duiven. Of Stijn maar wilde instappen. Vervolgens werd een felicitatie-rondrit gemaakt langs familie, vrienden en bekenden. Dat het uitgerekend op dat moment regende was jammer, maar het mocht de pret niet drukken.

Stijn: “Het was gewoon hartstikke leuk. Ik snapte al niet goed waarom mijn ouders en broertje ineens weg moesten. Totdat ze met die tractor voor de deur stonden. Super tof natuurlijk van ze.”

Inmiddels heeft het gewone leven z’n gang weer genomen. Stijn de Lang werkt deze zomer op een camping in Aerdt, waar hij is aangesteld als manusje-van-alles. Na de zomer begint een nieuwe fase en gaat hij de opleiding agrarisch loonwerk volgen aan Aeres MBO Barneveld. “Ik denk wel dat dat iets voor mij is.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden