Marco en Bianca Scholten: "Auto’s die met een snelheid van 200 kilometer per uur afkomen op de vangrail waar jij achter staat."
Marco en Bianca Scholten: "Auto’s die met een snelheid van 200 kilometer per uur afkomen op de vangrail waar jij achter staat."

Geen autorace zonder marshalls

De wereld komt weer langzaam op gang en dat geldt ook voor de sportwereld. De Formule 1-auto’s bijvoorbeeld gaan begin juli weer rijden in Oostenrijk. Een teleurstelling voor de Nederlandse liefhebbers is wel dat de Dutch Grand Prix van de kalender is gehaald. Onder die liefhebbers Marco Scholten, autorijschoolhouder in Duiven, en zijn vrouw Bianca.

Het artikel lag klaar en zou één van de weken voor de Grand Prix op Zandvoort op 3 mei worden geplaatst. De reden om Marco Scholten voor deze race te interviewen, was het feit dat Marco en Bianca Scholten marshall zijn op Zandvoort. Marshalls zijn baancommissarissen. In weer en wind staan ze langs de baan of in de paddock om een race goed te laten verlopen. Bij een Formule 1-race kan het aantal marshalls oplopen tot wel 150 vrijwilligers. Ze geven vlagsignalen aan de coureurs als daar aanleiding toe is en ze zijn getraind om bij een ongeval vuur te blussen en een eerste inschatting te kunnen maken van de toestand van de coureur.

Voor de race op 3 mei zouden Marco en Bianca Scholten al op 29 april naar Zandvoort gaan. Want ook tijdens de trainingen en kwalificaties staan marshalls langs de baan. Natuurlijk zouden ze ook naar het circuit gaan als fans van Max Verstappen. Marco: “Het is uniek voor de Nederlandse racesport wat er momenteel gebeurt. Max is ongelooflijk als coureur. Of hij kans maakt op de wereldtitel? Daar wordt veel over gesproken en ik denk dat het kan. Voor het seizoen dacht ik: misschien is het wel nu of nooit. Na dit seizoen komen er een hoop nieuwe, technische regels en dan kan alles anders zijn. Maar inmiddels is het juni en is het seizoen nog niet eens begonnen. Ik hoop dat het nog wat wordt.”

Dat het een ingekort seizoen wordt staat vast. Vier races (Zandvoort, Australië, Monaco en Frankrijk) gaan zeker niet door. Waarschijnlijk gaat het seizoen uit maximaal achttien races bestaan, af te werken in de periode van begin juli t/m december. Voorlopig zijn alleen de eerste acht races vastgesteld in de periode van begin juli tot begin september. Marco Scholten: “Het is jammer zoals het loopt, maar iedereen begrijpt dat het niet anders kan.”

Vijf jaar geleden reageerde Marco op een advertentie waarin OCA Zandvoort, een stichting die is verbonden met de circuitorganisatie, vroeg om nieuwe marshalls. Na een introductiedag was hij laaiend enthousiast en dat sloeg snel over op zijn vrouw Bianca. Sindsdien zijn ze regelmatig samen te vinden op het circuit. Marco: “Het is een bijzondere hobby. Auto’s die met een snelheid van 200 kilometer per uur afkomen op de vangrail waar jij achter staat. Bijna iedere race heb je wel crashes en brandjes. Zandvoort is nu weer ‘hot’ vanwege de Formule 1, maar in normale tijden zijn er ieder weekend races. Als marshall kunnen we ons gewoon online inschrijven op dagen die ons schikken. We komen er regelmatig. Zandvoort voelt als ‘ons circuit’, hoewel we ook wel weten dat dat niet zo is. We zijn kleine radertjes in het geheel, die er mede voor zorgen dat alles goed verloopt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden