Aan de Achtergaardsestraat en de Heiliglandsestraat zijn al een aantal woningen gesloopt voor de aanleg van de A15.
Aan de Achtergaardsestraat en de Heiliglandsestraat zijn al een aantal woningen gesloopt voor de aanleg van de A15.

Start voorbereidend onderzoek A15

Binnenkort begint GelreGroen met diverse onderzoeken ter voorbereiding op de aanleg en verbreding van de snelweg A15/A12. Het gaat onder meer om grondonderzoek, metingen en inspecties. "Het is best lastig om aan het werk te gaan zonder onherroepelijk tracébesluit", vertelt Van Lieshout. "Maar we hebben de informatie uit de onderzoeken nodig om een optimaal ontwerp te maken en planning en uitvoering nauwkeurig in te richten. Ondanks de coronacrisis gaan we er vooralsnog van uit dat we de planning halen."

Eind 2019 werd bekend dat GelreGroen project ViA15 gaat uitvoeren. Vanaf dat moment was het alle hens aan dek voor de aannemerscombinatie. Mensen werven en inwerken, teams samenstellen, faciliteiten regelen. Nu, vier maanden later, staat de organisatie en start GelreGroen met de voorbereidende onderzoeken in het projectgebied.

Dat meldt Rijkswaterstaat in de nieuwste editie van nieuwsbrief A12/A15: Ressen-Oudbroeken, waarin dit artikel eerder werd gepubliceerd.

Bij GelreGroen werken inmiddels ongeveer 200 mensen. Mensen met een technische achtergrond, zoals constructeurs en tekenaars. Maar bijvoorbeeld ook ecologen, inkopers, juristen en projectbeheersers.

"Al deze medewerkers zijn enorm gemotiveerd om de doortrekking van de snelweg A15 en de verbreding van de snelweg A12/A15 op een zorgvuldige manier te realiseren", vertelt operationeel directeur Hylke van Lieshout. "Zorgvuldig in de zin van een helder en overzichtelijk proces, maar vooral met oog voor de mensen, dieren en planten in het gebied. Iedereen bij GelreGroen is zich ervan bewust dat we ingrijpen in een geweldig mooi landschap. Daarom zetten we alles op alles om de weg zo goed mogelijk in te passen in het landschap en mens en natuur zo veel mogelijk ruimte te geven."

Een goede relatie met de omgeving is voor GelreGroen heel belangrijk. "We willen de mensen in de omgeving betrekken bij het werk dat we doen. Voor ons is heel duidelijk dat we project ViA15 samen met de omgeving doen. Daarom hebben we bijvoorbeeld in maart 2020 al kennisgemaakt met de verschillende klankbordgroepen in het gebied. We hebben presentaties gegeven aan de gemeenteraden van Zevenaar en Duiven."

Omdat het projectgebied zo groot is en de vraagstukken per deelgebied kunnen verschillen, stelt GelreGroen meerdere omgevingsmanagers aan. "Hierdoor kunnen mensen met vragen of zorgen straks terecht bij een vaste contactpersoon die goed weet wat er speelt, wat er nodig is en wat mogelijk is."

Grondonderzoek, metingen en inspecties
Binnenkort start GelreGroen met diverse onderzoeken, ter voorbereiding op de aanleg en verbreding van de snelweg A15/A12. Het gaat onder meer om grondonderzoek, metingen en inspecties. "We vinden het best lastig om aan het werk te gaan in het projectgebied zonder dat er een onherroepelijk tracébesluit ligt", vertelt Van Lieshout. "Maar we hebben de informatie uit de onderzoeken nodig om een optimaal ontwerp te maken en planning en uitvoering nauwkeurig in te richten. Ondanks de coronacrisis gaan we er vooralsnog van uit dat we de planning halen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden