Leyla Cimen: "We beseffen het niet altijd, maar we hebben het goed in dit land."
Leyla Cimen: "We beseffen het niet altijd, maar we hebben het goed in dit land."

Strijden voor rechten van vrouwen

De Stichting Free a Girl, die de 'Lock me Up'-actie jaarlijks organiseert, werkt samen met veertien partnerorganisaties in India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Laos, Irak, Brazilië en Nederland. Naar eigen zeggen is sinds de oprichting van ‘Lock me Up’ in 2011 bijgedragen aan de bevrijding van ruim 4.500 meisjes. Er wordt ook gewerkt aan preventie, het aanpakken van straffeloosheid en rehabilitatie en re-integratie van deze meisjes.

Voor de sponsoractie ‘Lock me Up’ van de Stichting Free a Girl zou Leyla Cimen uit Duiven zich eind mei twaalf uur lang hebben laten opsluiten in een hokje van 1 bij 2 meter. Free a Girl zet zich wereldwijd in voor de bevrijding van minderjarige meisjes uit de prostitutie.

Dat opsluiten gaat met ‘dank’ aan corona niet door. Leyla Cimen heeft haar actie uitgesteld tot volgend jaar. Wat wel doorgaat is de strijd van Leyla voor de rechten van vrouwen. “Ik zet me daar al jaren op allerlei manieren voor in. Het ergste wat je als vrouw kan overkomen is dat je in je vrouwelijkheid wordt aangetast. Zoals kwetsbare, minderjarige meisjes die worden gedwongen te werken in de prostitutie. Of pedofilie, ook zoiets verschrikkelijks. Mijn maag draait ervan om. Vandaar dat ik me had aangemeld voor ‘Lock me Up’. Het hokje waarin je wordt opgesloten staat symbool voor de gevangenschap van kinderen.”

Leyla Cimen (47) is van Turkse afkomst en die achtergrond speelt mee. Leyla: “Als baby ben ik in het kader van gezinshereniging naar Nederland gekomen. Ik ben blij dat het zo is gelopen. We beseffen het niet altijd, maar we hebben het goed in dit land. Wat niet wil zeggen dat misstanden zoals kinderprostitutie en pedofilie hier niet voorkomen. We moeten niet naïef zijn. Zo’n pedoclub als ‘Martijn’ die een politieke partij wil oprichten. Vreselijk toch?”

Leyla Cimen kwam na haar komst naar Nederland in Westervoort terecht. Later verhuisde ze naar Arnhem en ze woonde ook in Utrecht. Inmiddels woont ze alweer vijftien jaar in Duiven met haar man en hun drie puberkinderen. Leyla is actrice van beroep. Ze speelde onder meer in ‘Moordvrouw’, ‘De Nieuwe Wereld’ en ‘Van God los’. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk als holistisch vrouwencoach. Leyla: “Vrouwenwerk heeft mijn hart. Ik ben ook vijf jaar beheerder geweest van de Facebook-pagina ‘Sisters’, waarbij 16.000 vrouwen zijn aangesloten. Het gaat allemaal nog meer leven als je zelf moeder bent van opgroeiende kinderen. Vandaar dat ik nu aan ‘Lock me Up’ mee had willen doen. Dat wordt dus volgend jaar.”

Free a Girl, dat de actie jaarlijks organiseert, werkt samen met veertien partnerorganisaties in India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Laos, Irak, Brazilië en Nederland. Naar eigen zeggen is sinds de oprichting van ‘Lock me Up’ in 2011 bijgedragen aan de bevrijding van ruim 4.500 meisjes. Er wordt ook gewerkt aan preventie, het aanpakken van straffeloosheid en rehabilitatie en re-integratie van deze meisjes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden