De bierbrouwers van Westervoort. V.l.n.r.: Kelvin Messing, Angé Lenting (voor), René van Maanen en Bertus van der Velden.
De bierbrouwers van Westervoort. V.l.n.r.: Kelvin Messing, Angé Lenting (voor), René van Maanen en Bertus van der Velden.

Westervoortse bierbrouwers

Mannen bij elkaar, zeker voetballers, dan gaat het al gauw over bier. En met een paar biertjes komen de plannen. Zelf bier brouwen, dat kunnen wij toch ook! Een groep Westervoortse vrienden voegt sinds enkele jaren de daad bij het woord.

Ze kennen elkaar van Sportclub Westervoort, van het zevende elftal. Drie van hen, onder wie Angé Lenting (55), togen in 2011 voor het eerst naar België, toch nog altijd hét bierland als het gaat om (speciaal)bieren. Hun enthousiaste verhalen bij terugkomst trokken anderen over de streep. De groep groeide en tegenwoordig maken ze ieder jaar met een groep van twaalf mannen twee uitstapjes, waarvan altijd één naar België. “We hebben inmiddels heel wat brouwerijen van binnen gezien”, stelt Angé Lenting vast.

Drie jaar geleden werden ze lid van het Biergilde in Zevenaar. Het bijwonen van bijeenkomsten en activiteiten zorgde voor een nieuwe impuls. Zeven van de twaalf mannen besloten vervolgens zelf bier te gaan brouwen. Er werd geïnvesteerd in apparatuur en ze gingen aan de slag. Met het brouwen van hun eerste biertje vestigden ze een ‘langzaamheidsrecord’: bijna twaalf uur deden ze erover.

Angé: “Vergis je niet: er komt best veel bij kijken en wat hoeveelheden betreft moet je nauwkeurig werken. Al doende leer je natuurlijk, het gaat nu al veel sneller.”

Wat blijft is dat het ene brouwsel smaakvoller is dan het andere. Angé: “We hadden een keer wat flesjes van twee van onze beste bieren meegenomen naar de brouwerij van Loemelaer-bieren in Lommel. Een biersommelier daar heeft ze geproefd en hij vond de smaak heel goed. Hij raadde ons aan ze op de markt te brengen.”

Dat advies is nooit opgevolgd. De Westervoortse vrienden, allemaal tussen de 50 en 65 jaar, blijven uitsluitend voor de gezelligheid en voor eigen gebruik brouwen. Maximaal 48 liter per keer, wat neerkomt op ongeveer twaalf of dertien flesjes per persoon. Toch is er wel de ambitie anderen te laten meegenieten van hun bieren. Angé: “Een keer een kraam tijdens de manifestatie Westervoort in Beweging, dat is op wat langere termijn wel een soort van doel. Dat mensen bieren kunnen proeven en daar ook wat flesjes van kunnen kopen.”

De voorbereidingen worden stapje voor stapje getroffen. Er is al een naam voor de brouwerij zelf (Het Puleke) en er wordt nagedacht over toepasselijke namen voor de bieren. Daarover is contact opgenomen met de Historische Kring Westervoort en dat resulteerde in een long list met zestien namen. Inmiddels is die teruggebracht tot een short list met acht namen. Een voorbeeld van een biernaam is Bandraekel.

Angé Lenting: “In oud-Westervoorts dialect betekent dat schuinsmarcheerder. Van dat soort toepasselijke namen hebben we er nu dus acht. Nu het bier nog, haha.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden