Pieter Bisselink met zorgmedewerkers bij een van de units.
Pieter Bisselink met zorgmedewerkers bij een van de units.

Ontmoetingsunits bij zorgtehuizen

Dankzij Pieter Bisselink van Bisselink Kerstbomen zijn bij de zorgtehuizen Hamerstaete, De Meridiaan en De Wilgenpas in Westervoort aangepaste units geplaatst, waarin bewoners hun familie kunnen ontmoeten zonder te hoeven vrezen voor een coronabesmetting.

Het idee is niet nieuw. Elders in het land zijn bij verpleeg- en verzorgingshuizen ook al dergelijke units (containers) geplaatst. Punt is dat je een ‘gek’ nodig hebt die het doet, die het initiatief neemt. In Westervoort was dat, hoe kan het anders, Pieter Bisselink. Een veelzijdige ondernemer die niet te beroerd is zijn nek uit te steken. Hij vertelt hoe het ging.

Pieter: “Mijn vrouw werkt bij Liemerije Hamerstaete. ‘Kunnen we niet wat met mondkapjes en schorten’, vroeg ze. Dat is ook wat, dacht ik, en ik ben gaan bellen. Eerst met Ronald Gerressen van Gerressen vastgoedonderhoud. Ronald had overalls en brillen. Hij zette me op het spoor van Peter Houthuijzen van Welling Catering in Duiven en die kon ook weer helpen. Bleef één grote wens over bij Liemerije: een omgebouwde unit waarin bewoners hun familie kunnen ontmoeten. Mijn overbuurman, Peter Turkesteen, zei dat ze daarvoor budget hadden bij de provincie. Dat bleek te kloppen en ik heb een begroting ingediend om twee units aan te schaffen, om te bouwen en coronaproof te maken. Dat is het verhaal.”

Met vereende krachten van familieleden en bekenden werden de units omgebouwd en geplaatst bij Hamerstaete en De Meridiaan. Toen echter kwam Pieter Bisselink tot de ontdekking dat Westervoort nog een derde verzorgingshuis kent: De Wilgenpas. Pieter: “Ik dacht dat De Meridiaan en De Wilgenpas één huis waren. Dat is niet zo, hoewel ze beide aan Het Geerken zijn gevestigd. Ik ben met mijn familie in conclaaf gegaan en we hebben besloten op eigen kosten een derde unit aan te schaffen en om te bouwen. We willen geen onderscheid maken.”

Alle drie de units zijn inmiddels helemaal gestript en vervolgens geschilderd en ingericht. Met in het midden een scherm van lexaan, dat bewoners en familieleden scheidt. Alle units hebben uiteraard twee in- en uitgangen. Pieter Bisselink heeft lof voor iedereen die heeft meegeholpen én voor de provincie Gelderland en het bedrijf Bordbusters. Pieter: “De provincie heeft razendsnel gehandeld. Ik kreeg zelfs mailtjes van ze op zondag en Koningsdag. Eric Heijting van Bordbusters reageerde ook gelijk enthousiast toen ik belde met de vraag of hij de units wilde plaatsen. ‘Natuurlijk zetten wij die dingen er voor je neer’, zei Eric.”

Maar het mooiste van alles moest toen nog komen: de opgetogen reacties van de bewoners en hun familie. Pieter Bisselink: “Ja, geweldig. Dat doet iets met je. Met een beetje inzet en initiatief hebben we mensen echt blij gemaakt.”

Als de crisis straks voorbij is worden de units verkocht. De opbrengst komt weer ten goede aan de tehuizen. Pieter: "Laat ze maar komen met wensen, dan kijken we straks wat mogelijk is.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden