Monique Kampman (rechts) verwelkomt de kinderen van IKC Het Startblok.
Monique Kampman (rechts) verwelkomt de kinderen van IKC Het Startblok.

Halve groepen, maar wel open

Na twee maanden thuisonderwijs mochten de eerste basisschoolkinderen maandag weer naar school. Net als andere scholen had IKC Het Startblok in Westervoort zich de afgelopen weken al voorbereid op de herstart. Volgens directeur Monique Kampman heeft haar school op een goede manier de draad weer opgepakt.

Het Startblok heeft ervoor gekozen om alle groepen in tweeën te delen, waarbij steeds twaalf tot veertien kinderen in een klas zitten zodat de tafeltjes ver genoeg uit elkaar kunnen staan. De ene helft is op maandag en donderdag op school, de andere helft op dinsdag en vrijdag. In een aantal groepen beginnen de leerkrachten de lesdag met een instructie, die de kinderen die thuiszitten op internet kunnen meekijken. Daarna gaan alle kinderen aan de slag, op school of thuis. Woensdag werken alle leerlingen nog thuis. Monique Kampman: “De leerkrachten kunnen dan individuele begeleiding geven.”

De ouders moesten maandag achter het hek van het schoolplein blijven, terwijl hun kinderen naar binnen gingen. Dat is goed gegaan volgens Monique Kampman: “We hebben meerdere ingangen. Dus de kinderen hoeven niet door één ingang naar binnen. Daarnaast hebben we vier begeleiders op het schoolplein rondlopen.”

Eenmaal in school wil Het Startblok alles zo gewoon mogelijk laten verlopen. Dat betekent beginnen met een kringgesprek en geen mondkapjes of schermen. “Voor kinderen is deze tijd al angstig genoeg. De meeste kinderen zijn best in staat om afstand van elkaar en de leerkracht te houden. Alleen voor de jongsten is dat niet haalbaar.” De leerkrachten van Het Startblok zijn op bijna allemaal op school, ook de ouderen.

Een voordeel van de keuze voor hele lesdagen, in plaats van halve met ’s ochtends de ene helft en ’s middags de andere helft op school, is dat er geen afstemmingsproblemen met de buitenschoolse opvang zijn (zoals elders in Nederland). Bovendien werkt Stichting Innerwaard, waaronder Het Startblok valt, samen met maar één kinderopvangorganisatie (Zonnekinderen).

Monique Kampman is tevreden over het online-onderwijs. “Het kwam snel op gang, wat laat zien hoe flexibel leerkrachten zijn.” De oudere leerlingen doen hun schoolwerk in een programma wat ze al kenden. In dat programma kunnen leerkrachten zien of de leerling goed meedoet. Voor de jongere leerlingen zijn er themaboekjes en tips voor ouders.

Kampman: “De ouders zijn er heel serieus mee bezig. We kunnen met z’n allen trots zijn op hoe het gaat.”

Ten slotte nog enkele praktische zaken: mogen jarigen trakteren en hoe zit het met het afscheid van groep 8? “Trakteren doen we even niet, maar jarigen krijgen wel een kaart. Groep 8 is voor de meivakantie begonnen met de voorbereidingen voor de musical via online-audities. We denken nog na over hoe we het afscheid precies gaan vormgeven.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden