De buurmannen van de Populierenlaan proeven hun nieuwste biertje.
De buurmannen van de Populierenlaan proeven hun nieuwste biertje. (Foto: Rene Nijhuis)

Populus: vijfde Duivense speciaalbier

Het blijft een bijzonder verhaal: een groep buurmannen die iedere vrijdagavond aan de picknicktafel in hun straat de week doornemen en dan besluiten een eigen speciaalbier te beginnen. We hebben het over Populus 6921. De naam verraadt dat de buurmannen in de Populierenlaan in Duiven wonen. Inmiddels heeft hun vijfde speciaalbier het levenslicht gezien.

De naam is voluit ‘Populus 6921 HopGewekt by Kompaan’. Buurman Marco Philipsen, in het dagelijks leven algemeen directeur van Mitra drankenspeciaalzaken, vertelt dat gekozen is voor een lager alcoholpercentage. “We hebben een heel mooie hop gebruikt die zorgt voor een citrusvruchtengeur. Meestal krijg je dan een pittige smaak, maar deze keer wilden we een zomerbier, een dorstlesser voor op het terras met dus minder alcohol.” De HopGewekt is 6,5 procent geworden, terwijl de eerste vier speciaalbieren van Populus 6921 variëren van 8,5 tot 11 procent.

Brouwerij Kompaan
Zoals de naam al aangeeft, wordt het nieuwe bier gebrouwen door brouwerij Kompaan. “De eerste keer werkten we samen met een brouwerij in Bronkhorst. Toen hebben we bedacht dat we steeds, met als motto ‘vriendschap tussen brouwerijen, verbonden door buurmannen’, een andere brouwerij zouden zoeken. Kompaan heeft ons zelf benaderd”, vertelt Marco Philipsen. Het is een Haagse brouwerij van twee schoolvrienden, die tijdens hun studie samen bier gingen brouwen en dat verder hebben uitgebouwd.

De buurmannen van de Populierenlaan hadden hun nieuwe speciaalbier willen presenteren tijdens het jaarlijkse Lentebokfestival op het Remigiusplein, maar dat is uiteraard afgeblazen. Marco Philipsen: “Gelukkig hadden we het samen al geproefd bij brasserie Een Mooie Dag voordat de coronacrisis uitbrak (zie foto). De officiële presentatie halen we nog wel in.” Wie daar niet op wil wachten, kan terecht bij Mitra Dennis Kock. Daar ligt ook Marco’s boek BierWijzer met meer informatie over het bier van de Duivense biermannen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden