Kulturhus De Nieuwhof aan de Rivierweg.
Kulturhus De Nieuwhof aan de Rivierweg.

Kulturhus is klaar met de gemeente

Het bestuur van Stichting Kulturhus Westervoort (SKW) heeft de opdracht om activiteiten te ontplooien op sociaal-maatschappelijk terrein teruggegeven aan de gemeente Westervoort. Onder de SKW valt ook het jongerenwerk van Creon. Afgelopen vrijdag zijn alle vrijwilligers van de stichting door het bestuur per email geïnformeerd over het besluit.

Het Kulturhus in klaar met de gemeente, daar komt het op neer. Waarom? “We voelen ons aan het lijntje gehouden”, zegt waarnemend-voorzitter Nico Brinkhuis van SKW. “Het duurt en het duurt allemaal en we komen geen steek verder. Dan moet je op een gegeven moment de knoop doorhakken en zeggen dat het op deze manier niet meer hoeft. Dat hebben we gedaan.”

Na een verbouwing in 2012 en de komst van een nieuw bestuur, koos De Nieuwhof in 2013 voor het uit Scandinavië overgewaaide ‘concept Kulturhus’. De gedachte daarachter is een tastbaar gemeenschapsgebouw, waarin dagelijks van alles gebeurt en allerlei partijen samenwerken. Een bruisend centrum dat als ontmoetingsplek voor bewoners dienstdoet.

Het lukte SKW de eerste jaren naar eigen zeggen onvoldoende invulling te geven aan het beoogde concept. Daarom volgde een ‘herijking’ van de visie. In september 2018 werd de nieuw uitgestippelde koers voor het eerst met de gemeente besproken. Nico Brinkhuis: “We willen van het Kulturhus meer een echt dorpshuis maken, laagdrempelig en betaalbaar. Er moet meer reuring komen met in plaats van professionele horeca activiteiten-gebonden horeca.”

In juni vorig jaar verstrekte de gemeente een lening, maar daarmee was de kous voor SKW niet af. De ‘tweede fase van de herijking’ voorzag in een teruggave van de verantwoordelijkheid voor de verhuur van ruimten (Brinkhuis: ‘We zijn geen verhuurbedrijf’), en de wens voor ‘flankerend beleid’. In november 2019 was de notitie hierover klaar. Nico Brinkhuis: “We zijn voor de gemeente wel een soort ‘preferred supplier’, maar daar is alles mee gezegd. Op deze manier redden we het gewoon niet. Ook financieel niet. Op basis van hoe we nu moeten werken is continuïteit ver te zoeken.”

Gesprekken met de wethouders Rob Raaijman, Hans Breunissen en Theo Kampschreur leverden weinig op. Op de rol staande bezuinigingen werden door de gemeente aangevoerd als voornaamste oorzaak om niet de handen ineen te willen slaan op de manier zoals SKW dat vraagt. Brinkhuis: “Vervelend voor de gemeente dat er bezuinigd moet worden, maar daar hebben wij geen boodschap aan. Op deze manier kunnen en willen wij niet langer onze bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen. Daarom hebben we onze opdracht teruggegeven.”

De gemeente heeft daar inmiddels op gereageerd. Het SKW-bestuur is uitgenodigd voor een gesprek, dat op korte termijn zal plaatsvinden. Nico Brinkhuis is niet optimistisch. “Wij zien de gemeente als onze natuurlijke partner, maar als die zich niet sterk voor ons wil maken houdt het op.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden