Fons Sluiter: "Als wijkagent krijg je te maken met heel diverse problemen."
Fons Sluiter: "Als wijkagent krijg je te maken met heel diverse problemen."

'Wijkagent is echte politiewerk'

Het drie man sterke Westervoortse wijkagententeam ondergaat een wijziging. Fons Sluiter gaat na 47 jaar overheidsdienst met pensioen. Officieel per 1 juni, maar zijn laatste werkdag zal medio mei zijn. Hij kijkt terug op een mooie tijd.

Hij is 63 jaar en al 47 jaar in overheidsdienst. Fons Sluiter: "Ja, op mijn zestiende al ben ik begonnen bij het Korps Mariniers. Ik was geen binnenzitter en geen student, het avontuur trok. Bij het korps was een bijzondere tijd. Daarna ben ik naar de opleidingsschool van de Rijkspolitie in Horn gegaan.”

Na die opleiding trad Huissenaar Fons Sluiter in dienst van de Rijkspolitie Elst. 25 jaar maakte hij daar vol. ”Fantastische jaren met veel neventaken. Ik heb deel uitgemaakt van een aanhoudingseenheid, ik heb me beziggehouden met de aanpak van drugscriminaliteit en ik ben supportersbegeleider geweest bij Vitesse en het Nederlands elftal.”

Het politielandschap veranderde in die jaren en Fons Sluiter besloot wijkagent te worden. “Voor mij het echte politiewerk. Bovendien ben ik iemand van de straat, niet van het bureau. Als wijkagent krijg je te maken met heel diverse problemen. Het is ook steeds meer allround geworden. Je bent de contactpersoon van de wijk. En omdat Westervoort maar een klein dorp is, zijn we hier met een paar man verantwoordelijk voor het hele dorp.”

Fons Sluiter begon in Westervoort na één jaar wijkagent in Zevenaar te zijn geweest. De vraag was gericht. Westervoort had in die tijd te maken met specifieke problemen. Jongeren ontspoorden en kwamen tegen het criminele circuit aan te hangen. Sluiter laat niet het achterste van zijn tong zien, maar wil er wel iets over zeggen. “Het was een uitdaging waarmee we aan de slag zijn gegaan. Er is heel veel tijd in gaan zitten, bij nacht en ontij gingen we op pad, maar we hebben het onder controle gekregen. Niet mijn verdienste hoor, we hebben het samen gedaan: politie, gemeente, jongerenwerkers en maatschappelijk werk. Veranderingen in de maatschappij werkten ook in ons voordeel, zoals de toenemende belangstelling van jongeren voor social media.”

Op 63-jarige leeftijd heeft Fons Sluiter nu de mogelijkheid om te stoppen als politieagent en daar maakt hij gebruik van. Hij heeft een goede reden. “Ik kan nog wel een paar jaar wachten, maar je weet nooit hoe je er dan voorstaat. Nu ben ik nog fit en kan ik nog leuke dingen doen. Zoals fotograferen, een hobby van me. Sportfotografie vooral. Ik ben van plan daar nog jaren mee door te gaan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden