Het lintje van onze fotograaf Piet Wijnands.
Het lintje van onze fotograaf Piet Wijnands.

Koninklijke onderscheiding voor vier inwoners van Westervoort

Geen openbare festiviteiten dit jaar ter gelegenheid van Koningsdag, maar de jaarlijkse lintjesregen daalde wel neer. In de gemeente Westervoort werden vier inwoners benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Klaas Westerbeek, Wilhelmien Smits-Spaan, Koos van Hummel en Jos Lemmen.

In Nederland worden jaarlijks veel onderscheidingen toegekend. Op Koningsdag gaat het om de onderscheidingen in de Orde van Oranje-Nassau. De meeste mensen worden benoemd tot ‘lid’, maar er zijn nog vijf hogere ‘graden’. Van laag naar hoog: ‘ridder’, ‘officier’, ‘commandeur’, ‘grootofficier’ en ‘ridder grootkruis’. Voor een benoeming komt, op aanvraag, iedereen in aanmerking die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij. De hoogste onderscheiding ‘ridder grootkruis’ is bijvoorbeeld toegekend aan de oud-minister-presidenten De Jong, Van Agt, Kok en Balkenende. Hieronder in het kort waarom het de koning heeft behaagd de lintjes toe te kennen aan de vier genoemde Westervoorters.

Klaas Westerbeek
Klaas Westerbeek is op veel fronten actief of actief geweest. Hij was onder meer diaken bij de Protestantse Gemeente Westervoort, vrijwilliger bij de afdeling Westervoort van het CDA en raadslid. Hij is nog steeds vrijwilliger bij de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland, voorzitter van de Stichting Inloophuis De Herberg en voorzitter van de Stichting Vrienden van de Werenfriedkerk.

Wilhelmien Smits-Spaan
Wilhelmien Smits-Spaan is ook van de lange adem. In 1975 begon ze als vrijwilliger bij de rooms-katholieke geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus in Westervoort en daar zet ze zich nog steeds voor in. Sinds 2002 is ze ook vrijwilliger bij de afdeling Westervoort van de Nationale Vereniging De Zonnebloem.

Koos van Hummel
Koos van Hummel pakte het vrijwilligerswerk op in 1972 toen hij secretaris werd bij St. Gregorius. Tot 2009 heeft hij zich voor de muziekvereniging ingezet. Van 2004 tot 2018 deed hij, met een tussenpauze, vrijwilligerswerk bij het Openluchtmuseum in Arnhem. Koos van Hummel is ook vrijwilliger bij de Werenfriduskerk en bij De Zonnebloem.

Jos Lemmen
Jos Lemmen is ook zo’n bezig bij. De Werenfriduskerk kan al sinds 1983 op hem rekenen en hij zette zich in als ouderhulp op De Flierefluiter. Jos Lemmen is ook EHBO'er, organisator van de bedevaart naar Kevelaer en hij was lid van de werkgroep Thomasvieringen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden