Door de coronacrisis is er dit jaar geen herdenking bij het oorlogsmonument op het Dorpslein.
Door de coronacrisis is er dit jaar geen herdenking bij het oorlogsmonument op het Dorpslein.

Een gedenkmozaïek van steentjes

Het achterlaten van een steentje bij een graf is een Joodse traditie. Met dit eeuwenoude gebaar eren de Joden hun doden en houden ze de herinnering aan hun dierbaren levend. Met het achterlaten van een steentje laten ze zien op bezoek te zijn geweest. De onvergankelijkheid van een steen staat ook voor eeuwige liefde en geloof, altijd durend respect, een herinnering aan de dode en verbondenheid met de dode.

Net als Koningsdag afgelopen maandag krijgen de Nationale Dodenherdenking komende maandagavond en Bevrijdingsdag dinsdag een heel andere invulling dan normaal. Scoutinggroep St. Joris in Westervoort heeft een alternatieve Dodenherdenking georganiseerd met herdenkingssteentjes.

2020 is notabene een speciaal herdenkingsjaar. Omdat het precies 75 jaar is geleden dat Nederland werd bevrijd. Reden temeer voor St. Joris de Dodenherdenking niet in volledige stilte (hoe toepasselijk ook) voorbij te laten gaan. De vraag waarvoor de scoutinggroep zich zag gesteld is: hoe kunnen we herdenken nu het samenkomen bij het monument op het Dorpsplein niet mogelijk is? In navolging van Scouting Nederland besloot de St. Jorisgroep op aangepaste wijze ‘een steentje bij te dragen’.

Dat gaat als volgt. Verspreid over het dorp zijn tien plaatsen waar van vrijdag 1 t/m zondag 3 mei een steentje (een kiezel van enkele centimeters) kan worden opgehaald. Het steentje kan worden beschilderd of er kan een korte boodschap op worden geschreven. Vervolgens is het de bedoeling dat het steentje uiterlijk zondagavond weer wordt ingeleverd. De ophaal/verzameladressen zijn te vinden op de site www.sint-jorisgroep.nl.

Op 4 mei maken leden van de scoutinggroep van alle ingeleverde steentjes een gedenkmozaïek. Dat zal in de loop van de maandag bij het monument op het Dorpsplein worden gelegd. Van het hele proces worden foto’s en filmpjes gemaakt die via social media worden gedeeld.

Mensen die het niet lukt een steentje op te halen, te beschrijven/beschilderen en weer in te leveren, kunnen een email sturen met de tekst die ze vermeld willen zien naar: 4mei@sint-jorisgroep.nl. Een scout zal er dan voor zorgen dat het steentje wordt gemaakt en onderdeel wordt van het mozaïek.

Jacqueline Bik van de St. Jorisgroep: “De bedoeling is er een mozaïek van te maken in de vorm van een fakkel. We hopen dat veel Westervoorters meedoen, zodat we maandagavond toch min of meer samen onze doden gedenken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden