Burgemeester Arend van Hout (midden achter), Anny Huuskes (linksachter), medewerkers van het Kulturhus en jongeren van Creon bij het informatiebord onder aan de Brugweg.
Burgemeester Arend van Hout (midden achter), Anny Huuskes (linksachter), medewerkers van het Kulturhus en jongeren van Creon bij het informatiebord onder aan de Brugweg.

Start bijzonder corona-project

Burgemeester Arend van Hout van Westervoort gaf vrijdag 17 april het startsein voor een bijzonder corona-project. Hij leverde het eerste ‘houtje’ in dat een onderdeel gaat vormen van een groot mozaïek-kunstwerk. Het bord waarop het kunstwerk komt staat er al, namelijk onder aan de Brugweg. Het initiatief is genomen door Stichting Kulturhus Westervoort. Anny Huuskes, één van de coördinatoren, legt uit.

Wat is precies de bedoeling?
Anny Huuskes: “We zitten met die vervelende corona en deze periode willen we natuurlijk allemaal het liefst zo snel mogelijk achter ons laten. Met dit project laten we corona op symbolische wijze verdwijnen. In plaats daarvan ontstaat een kunstwerk. We willen het echt samen doen met de inwoners van Westervoort. Als er iets belangrijk is nu, dan is het wel een gezamenlijke aanpak.”

Maar hoe werkt het?
“We hebben duizend ‘houtjes’ laten maken. Ze zijn niet van hout maar van kunststof, maar we noemen ze ‘houtjes’ als verwijzing naar de naam van onze burgemeester, Arend van Hout. Inwoners, verenigingen en organisaties kunnen zo’n ‘houtje’ opvragen en het beschilderen of er een tekst op schrijven. Er komen zes containers te staan in het dorp waar de bewerkte ‘houtjes’ in kunnen worden gegooid. Van de plaatjes wordt met hulp van vrijwilligers van de Kreatieve Kring een mozaïek gemaakt, en in delen worden die mozaïeken vervolgens op het informatiebord aan de Brugweg geplakt. Op dat bord staan nu de corona-maatregelen vermeld, maar door de mozaïeken er overheen te plakken verdrijven we symbolisch het virus. Daarvoor in de plaats ontstaat een kunstwerk.”

Een leuk idee. Goed gejat of zelf bedacht?
“Zelf bedacht. Als coördinatoren van het Kulturhus zitten we iedere week bij elkaar. Toen de crisis uitbrak hebben we ons gelijk gebogen over de vraag: hoe vullen we onze rol in deze tijd in? Uit die wekelijkse sessie is het idee voor dit mozaïekproject voortgekomen. Het kunstwerk moet straks een mooie herinnering vormen aan deze vervelende tijd. De kans bestaat ook dat het project navolging krijgt. Ik heb gehoord dat de gemeente Duiven het idee wil overnemen en we zijn erover in gesprek met Cultuur Oost, een Gelders netwerkcentrum voor kunst, cultuur en samenleving. Misschien dat er dan zelfs een soort corona-kunstroute komt. Ter herinnering aan. Dat zou helemaal leuk zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden