Het team van Europe Seals in het magazijn vol met O-ringen. V.l.n.r.: Adrie Kuijl, Iris Verdugt en Marcel Jongebloet.
Het team van Europe Seals in het magazijn vol met O-ringen. V.l.n.r.: Adrie Kuijl, Iris Verdugt en Marcel Jongebloet.

Duivense bijdrage beademingsapparaat

Door de coronacrisis is er een enorm tekort aan beademingsapparatuur en dus wordt naarstig gezocht naar mogelijkheden om snel grote aantallen te produceren. Het Duivense bedrijf Europe Seals zorgde voor een minuscuul maar onmisbaar onderdeel in het beademingsapparaat dat studenten van de TU Delft in korte tijd ontwierpen.

De studenten begonnen 16 maart aan hun ‘Operation AIR’ (Assist In Respiration oftewel hulp bij ademhaling). Het doel: een simpel, goedkoop en snel te produceren beademingsapparaat ontwikkelen. Het plan trok de aandacht van Nieuwsuur dat op tweede paasdag een reportage uitzond, die begon met de woorden: “In Delft is een wonder geschied, het apparaat is af en het werkt.” Als de laatste tests positief verlopen, worden de eerste vijfhonderd exemplaren deze maand afgeleverd.

Marcel Jongebloet, directeur van Europe Seals, zat die avond nietsvermoedend Nieuwsuur te kijken. Pas toen verteld werd dat alle essentiële componenten uit Nederland afkomstig zijn en werd gewezen op een onderdeel dat een bedrijf uit Voorhout had geleverd, ging er een lampje bij Marcel branden: “Ik zei tegen mijn vrouw: ‘Volgens mij zijn we daar de afgelopen weken druk mee geweest’. We wisten wel dat het voor een beademingsapparaat was, maar niet dat het deze was.”

Europe Seals is gespecialiseerd in rubberen afdichtingsmiddelen. Meestal zijn dat O-ringen, die worden gebruikt om onderdelen van een apparaat bijvoorbeeld luchtdicht of gasdicht samen te voegen. Ze zitten in het koffiezetapparaat en de plantenspuit, maar dat zijn niet de toepassingen waarmee Europe Seals zich bezighoudt. Het bedrijf levert aan hightechbedrijven die de hoogste kwaliteitseisen stellen. Het magazijn ligt dan ook vol met O-ringen in alle soorten en maten (van minder dan een millimeter tot tweeënhalve meter).

Europe Seals kreeg 2 april een verzoek van een klant in Voorhout, die was gevraagd om een doseerventiel voor een beademingsapparaat te maken. Of Europe Seals een rubberen klepje kon leveren en wel het liefst gisteren nog. Je zou denken: ze lopen even naar het magazijn, doen de boel op de post en klaar is Kees. Maar zo simpel is het niet, legt Marcel uit. Verreweg de meeste producten in zijn magazijn bevatten carbon-black (koolstof), dat binnen een week verpulvert bij contact met zuurstof. “Dat wil je niet en je wilt ook niet dat patiënten stukjes rubber binnenkrijgen.”

De oplossing werd gevonden in het toepassen van ‘viton groen’ in plaats van carbon-black. Denk niet dat Europe Seals er veel aan verdiend heeft, maar daar was het ook niet om begonnen. Marcel: “We doen er geld bij, maar dat is niet erg. Als je zo’n verzoek krijgt, in deze tijd, dan zeg je ja. Meteen, zonder nadenken. Natuurlijk in de eerste plaats voor de coronapatiënten, maar ook omdat het onze eer te na zou zijn geweest als het niet gelukt was. Natuurlijk was ik ontzettend trots toen ik Nieuwsuur zat te kijken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden