Het dragen van een mondkapje heeft buiten de medische zorgsector niet veel zin, zo stellen de deskundigen.
Het dragen van een mondkapje heeft buiten de medische zorgsector niet veel zin, zo stellen de deskundigen. (Foto: Pixabay)

Wat kan ik zelf doen tegen besmetting?

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Tips
- Was je handen regelmatig met water en zeep
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Geen handen schudden
- Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Mondkapjes
In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

Desinfecteren
Je wordt niet minder besmettelijk als je je neus en keel desinfecteert met een desinfecterende oplossing. Het virus kan in de neus en/of keel aanwezig zijn. Het apart schoonmaken van keel of neus heeft daarom geen effect. Het inbrengen van desinfecterende oplossing in de neus kan schade aan de slijmvliezen geven. Hiermee kan de kans op besmetting met bacteriën groter worden of zou het zelfs de verspreiding van het coronavirus kunnen versterken. Wel kan je besmetting naar anderen toe voorkomen door goed je handen te wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken.

Afstand houden
De kans op besmetting wordt kleiner als mensen voldoende afstand van elkaar houden. Het advies is om in het publiek, waaronder het openbaar vervoer, waar mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden