Sascha van Wensveen (staand) en Paul Haans (tweede van rechts) met de vier acteurs en de cameraman.
Sascha van Wensveen (staand) en Paul Haans (tweede van rechts) met de vier acteurs en de cameraman.

Film over 'Vrijheid in de Liemers’

In mei, als het 75 jaar is geleden dat de Liemers werd bevrijd, moeten een app, een film en een fietskaart gereed zijn die jongeren in de Liemers bewust maken van het feit dat ze in vrede leven op een plek waar driekwart eeuw geleden zwaar is gevochten voor hun en onze vrijheid. De opnamen voor de film ‘Gabriël’ waren vorige week.

“Poeh, het is wel knetterhard werken. We zitten begin maart, over twee maanden moet alles klaar zijn. Toch is het ook ontzettend leuk om te doen. Het wordt echt iets moois. Interactief én educatief.” Woorden van producer Sascha Wensveen. Samen met regisseur Paul Haans heeft ze het plan opgevat voor het project ‘Vrijheid in de Liemers’ en samen voeren beide Westervoorters het ook uit. 

De eerste maanden, van oktober tot en met december vorig jaar, stonden in het teken van fondsenwerving. Aanvankelijk vlotte het niet erg, totdat medio december de provincie Gelderland een flink subsidiebedrag toekende. Omdat ook de Euregio (een Nederlands-Duits-samenwerkingsverband) een subsidie geeft en sponsors bijdragen leveren kon een ‘go’ worden gegeven. Sascha: “Er is nog wel een gat, maar dat verwachten we te dichten met een crowdfunding-actie via Facebook. We moeten nu wel verder. Het is zo mei.”

De opnamen vorige week betroffen die voor de film 'Gabriël'. Het is begin 1945 als Jacob, een 12-jarige Joodse jongen, met zijn zus en oom zit ondergedoken in een kelder in een dorp in de Liemers. Op een dag, als Jacob even buiten is, ziet hij een zwaargewonde Duitse soldaat liggen. Hij wil hem helpen en tegenover zijn zus en oom doet hij voorkomen alsof het een geallieerde Canadese soldaat is. Als ze erachter komen dat dat niet zo is, zorgt dat uiteraard voor de nodige spanning. Sascha: “De boodschap is dat de gewonde soldaat in de eerste plaats een mens is. Iemand die ook maar dingen opgedragen heeft gekregen.”

De film vormt een geheel met een app en een fietskaart van de Liemers en de grensregio. Ook met het vullen en maken daarvan zijn Sascha Wensveen en Paul Haans druk. De app met film en kaart wordt in mei gratis ter beschikking gesteld. In de app wordt ook gebruikgemaakt van augmented reality, ‘toegevoegde werkelijkheid’. Als de mobiele telefoon of een ander device met geopende app richting bijvoorbeeld de Westervoortse brug wordt gehouden, komen er beelden overheen van hoe het 75 jaar geleden was.

Sascha van Wensveen benadrukt het educatieve aspect van het project. “De subsidie van de Euregio is toegekend op basis van die toezegging. Zo gaan we een uitwisseling opzetten tussen scholen in Nederland en Duitsland, gericht op leerlingen van de groepen 8 en van het eerste jaar van de middelbare school. Ze bewust maken van wat de oorlog inhield en dat we onze vrijheid moeten koesteren omdat die niet vanzelfsprekend is. We hopen ook dat scholen zelf zaken in het kader van de bevrijding oppakken. We maken een sheet om ze daarbij te helpen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden