Robert van Osch (links) tijdens zijn training met Giovanni.
Robert van Osch (links) tijdens zijn training met Giovanni. (Foto: René Nijhuis)

Unieke aanpak Roberto van Osch

Toen Roberto van Osch tweeëneenhalf jaar geleden bij de gemeente Westervoort zijn belangstelling kenbaar maakte voor het centrum aan Het Ambacht, kreeg hij geen toestemming voor het openen van een fitnessschool. Geen punt, want eigenlijk wilde Roberto dat ook helemaal niet. Hij wilde een 'vechtschool' beginnen. Dat is Sportcentre Westervoort nu. De leden stromen toe.

Roberto van Osch snapt dat de benaming 'vechtschool' verkeerd kan overkomen. "O jee, denken mensen dan misschien, ga ik me daar wel thuis voelen? Ik weet zeker van wel. We zijn een heel gemoedelijk centrum met een leuke sfeer. Plezier hebben, daar draait alles om. Na lessen met jeugdgroepen vraag ik dat ook altijd: hebben jullie plezier gehad? Dan moet je ze horen."

Familiebedrijf
Sportcentre Westervoort is een familiebedrijf. Naast Roberto (52) zitten ook zijn zoons Joshua (29) en Joey (22) als trainers in het bedrijf. Bovendien hangt de geest van vader en opa Freek van Osch in het centrum. Roberto: "Mijn vader was oprichter en trainer van gymnastiekvereniging Aldo hier in Westervoort. Een man met een goed zicht op hoe een lichaam functioneert en waar de knelpunten zitten. Met bepaalde rekoefeningen zorgde hij ervoor dat mensen fitter werden. Ik heb daar veel van opgestoken en mijn zoons en ik doen daar tot op de dag van vandaag ons voordeel mee."

Mensen met handicap
Een feit is dat Sportcentre Westervoort bijzondere resultaten boekt. Met kickboks-wedstrijdvechters, maar ook met jongeren en met mensen met een handicap. Een mooi voorbeeld is Deverra Jansen, die recent bij de Duivense sportverkiezing de sportprijs voor aangepaste sporten won. Deverra heeft het Q-koortsvermoeidheidssyndroom, maar dankzij aangepaste trainingen van Roberto van Osch heeft ze enorme stappen voorwaarts gemaakt. Daarover zei ze in deze krant: "Het lijkt wel of Roberto ziet of ik een goede of slechte dag heb en daar past hij zijn programma op aan."

Roberto van Osch glimlacht bij het horen van dit compliment. "Deverra is niet de enige die baat heeft bij onze gerichte trainingen. Ik heb hier jongens en meisjes die bijna niets meer konden en inmiddels weer aardig mobiel zijn. Zelfs bij Klimmendaal (een revalidatiecentrum in Arnhem, red.) verbazen ze zich over de resultaten die we behalen."

Naast de genetische kwaliteiten van zijn vader brengt Roberto van Osch ook praktijkervaring mee als vechtsporter. In zijn jonge jaren was hij een gerenommeerd kickbokser en hij is oud-Nederlands kampioen Shaolin Kemp, een Chinese vechtsport. Na zijn carrière begon hij een kickboksschool in Duiven en via Groessen en Lengel kwam hij in Westervoort terecht. Daar runt hij nu een florerende 'vechtschool' voor jong en oud en voor wedstrijdvechters en recreanten.

Roberto van Osch: "In een paar jaar van nul naar 350 leden. Het resultaat van goede trainingen en een goede begeleiding. Mijn grootste wens is heel simpel: nog heel veel jaren samen met mijn zoons op deze manier doorgaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden