Vrijwilligers van Inloophuis De Herberg zijn achter goedgevulde tafels in afwachting van de mensen die een extraatje goed kunnen gebruiken.
Vrijwilligers van Inloophuis De Herberg zijn achter goedgevulde tafels in afwachting van de mensen die een extraatje goed kunnen gebruiken.

Geslaagde uitdeelactie De Herberg

Bewoners van meer dan honderd adressen in Westervoort profiteerden begin dit jaar van een uitdeelactie van Inloophuis De Herberg. "Mooi dat mensen elkaar op deze manier willen helpen", zegt coördinator Jacqueline Schilling.

Acties als deze zet De Herberg meerdere keren per jaar op touw. Altijd blijkt er animo van beide kanten: de vraag- én aanbodkant. Want mensen die het niet zo breed hebben en bij ondersteuning gebaat zijn, kunnen alleen spullen ophalen als die eerst worden ingeleverd. Dit keer betrof het de jaarlijkse kerst-uitdeelactie. Bewoners werden door De Herberg opgeroepen spullen uit hun kerstpakket beschikbaar te stellen voor minderbedeelde dorpsgenoten. In totaal werden liefst rond de 900 (food)producten ingeleverd. Daarmee konden veel mensen blij worden gemaakt. Alle belangstellenden mochten zeven artikelen uitkiezen. Dat was niet alles. Jumbo had koekjes en vaatwastabletten geschonken en Bakker Bart speciaal voor de uitdeling extra kerstbroden gebakken. Speelgoed van Inloopkast De Cirkel en een boodschappenbon van de Parochiële Caritas-instelling maakten het succes van de uitdeelactie compleet.

Jacqueline Schilling: "We maken voor dit soort uitreikingen gebruik van een lijst met de namen van mensen die iets extra's kunnen gebruiken. Een groot aantal van hen komt opdagen. De een pakt snel wat spullen en maakt zich weer schielijk uit de voeten, terwijl anderen nog even gezellig een kop koffie blijven drinken. Dat laatste heeft uiteraard onze voorkeur. Schaamte is niet nodig. We hebben allemaal wel eens een periode in ons leven dat het tegen zit."

Jacqueline Schilling benadrukt dat De Herberg geen (officiële) hulpverleningsinstantie is. Het inloophuis is 'een ontmoetingsplek voor Westervoorters die behoefte hebben aan contact met anderen'.

De voorziening aan de Dorpstraat werd in 2012 opgericht door pastor Ria Doornbusch. Onder haar leiding werd het inloophuis snel een succes. Toen Doornbusch in 2016 vertrok uit Westervoort, zakte het even in, maar sinds de aanstelling van Jacqueline Schilling in augustus 2018, leeft De Herberg weer op. Ook dankzij trouwe vrijwilligers. Overigens is het inloophuis geen kerkelijke organisatie, maar een algemene stichting die 'actief is in het sociale domein'.

De Herberg is doordeweeks iedere dag een paar uur geopend. Er is dan koffie en thee en mensen kunnen met elkaar of met gastvrouwen en gastheren in gesprek. Twee keer per maand op vrijdag wordt er gezamenlijk een warme maaltijd genuttigd. Iedere eerste zondag van de maand is er een gezamenlijke lunch. Met uitzondering van de warme maaltijden (3,50 euro pp) zijn er geen kosten aan verbonden.

Jacqueline Schilling: "We hebben een vaste groep bezoekers, maar proberen ook nieuwe mensen te interesseren. De bedoeling is meer activiteiten te gaan organiseren. Daar komen eerder mensen op af dan op gewone inloopuren."

Openingstijden De Herberg op: www.inloophuisdeherberg.nl.

Meer berichten