Hornbach is na Makro, Ikea, Media Markt, Intratuin en Loods 5 de zesde 'gigant' op Centerpoort-Nieuwgraaf.
Hornbach is na Makro, Ikea, Media Markt, Intratuin en Loods 5 de zesde 'gigant' op Centerpoort-Nieuwgraaf.

Nieuw in Duiven: bouwmarkt Hornbach

Het kan haast niemand zijn ontgaan dat Hornbach zich vestigt op bedrijventerrein Centerpoort-Nieuwgraaf in Duiven. Eerder dan gepland gaan de deuren van de gigantische bouwmarkt open op woensdag 29 januari om 07.00 uur. Hornbach is na Makro, Ikea, Media Markt, Intratuin en Loods 5 de zesde 'gigant' op Centerpoort-Nieuwgraaf.

Aanvankelijk zou de bouwmarkt open gaan in het 'voorjaar van 2020'. 29 januari is dan inderdaad eerder dan gepland. Toch kan er net zo goed van een verlate opening worden gesproken. Medio 2018 communiceerde het concern nog dat de opening zou plaatsvinden in het 'najaar van 2019'. Hoe dan ook, het is bijna zover. En er is veel aan voorafgegaan.

In december 2015 ging het licht bij grondeigenaar gemeente Duiven op groen voor Hornbach. Het gemeentebestuur wreef zich in de handen met de komst van weer een grote vis. Maar toen begon het pas. Andere bouwmarkten met vestigingen in Duiven of directe omgeving maakten bezwaar. Naast het concurrentieverhaal werd ook de verwachte extra en mogelijk niet te controleren verkeersdrukte als argument opgevoerd. Uiteindelijk moest de Raad van State de knoop definitief doorhakken. De hoogste bestuursrechter van Nederland besliste dat een grootschalige Hornbach zich mag vestigen in Duiven.

De bouwopdracht werd niet veel later gegund aan de Ten Brinke Group uit Varsseveld. Op 30 oktober vorig jaar werden bouwmarkt, tuincentrum en drive-in (met de auto rijden tot het schap waarin de spullen liggen) opgeleverd. Het gebouw heeft een vloeroppervlak van liefst 16.500 vierkante meter. Daarmee is Hornbach Duiven de grootste bouwmarkt van Gelderland. Het buitenterrein, met ongeveer 500 parkeerplaatsen, is nog eens 42.000 vierkante meter groot. Na drie maanden inrichten gaan de deuren voor de consument op 29 januari open.

Hornbach is een internationale keten van projectbouwmarkten met tuincentra. Het Duitse familiebedrijf heeft een historie van ruim 140 jaar, telt meer dan 21.000 medewerkers en is sinds 1997 actief in Nederland. 'Duiven' is de vijftiende vestiging in ons land. Hornbach won vorig jaar voor de veertiende keer de Retail Jaarprijs in de categorie 'Beste Bouwmarkt' en sleepte ook andere prijzen en awards in de wacht. Het bedrijf zelf verklaart het succes met een verwijzing naar de 'Hornbach-formule', die is gestoeld op vijf kernwaarden: laagste prijs-garantie, deskundig advies, competente service, een groot assortiment (120.000 artikelen) en grote voorraden. De vestiging in Duiven heeft ook een badkamer-keuken-inspiratiecentrum en een dierenafdeling. Tijdens de eerste week zijn speciaal voor de opening ingekochte artikelen verkrijgbaar en er worden productdemonstraties en workshops gehouden.

Afgelopen zaterdag was als opwarmertje de Hornbach Hammerrun. Een obstacle run van twintig hindernissen met 900 deelnemers. De opbrengst van 1500 euro is geschonken aan de Stichting Goede Doelen Duiven-Westervoort (foto).

Meer berichten