V.l.n.r.: Karina van der Kolk, Hans den Engelsen, Anoeshka van der Niet en Niek Schultink.
V.l.n.r.: Karina van der Kolk, Hans den Engelsen, Anoeshka van der Niet en Niek Schultink.

'Koken op dit niveau is een levenswijze'

Vorige week maandag 13 januari kwam het goede nieuws voor Hans den Engelsen en Karina van der Kolk van het Duivense sterrenrestaurant 't Raedthuys. Ze behouden hun Michelin-ster die in 2013 voor het eerst werd toegekend. Acht vragen aan eigenaar/chef-kok Hans den Engelsen.

Jullie waren vorige week na het bekend worden van het goede nieuws niet bereikbaar.
Hans: "Klopt. We hebben die dag een feestje gevierd op het behoud van de ster."

Daar waren jullie toch wel van uitgegaan?
"Dat wel, maar je weet het nooit. Het is ieder jaar weer spannend. Je ziet het aan de Strandlodge in Winterswijk. Die zijn hun ster wel kwijt."

Als je denkt vanuit eigen kracht is twijfel dan niet onnodig?
"Dat is makkelijk roepen. Wij gáán uit van eigen kracht en zijn ervan overtuigd dat we het ook in 2019 goed hebben gedaan. Maar dan nog. Het zijn de inspecteurs van Michelin die beslissen en hun wegen zijn in zekere zin ondoorgrondelijk."

Er worden tussentijds geen 'signalen' gegeven?
"Nee. Het is echt ieder jaar weer afwachten. Ik ken collega's die wel eens naar het hoofdkantoor van Michelin in Brussel zijn gegaan. Daar werden ze allervriendelijkst ontvangen, maar antwoorden op hun vragen kregen ze niet. Alles komt aan op die ene dag in het jaar dat de sterren bekend worden gemaakt."

Er zijn ook restaurants die op eigen initiatief hun ster teruggeven, omdat de uitbaters de druk niet meer willen.
"Daar heb ik niks mee. Koken op dit niveau is een levenswijze. Daar kies je voor of niet en dan weet je dat er heel veel tijd in gaat zitten. Je moet het leuk vinden, anders houd je het niet vol. Ik ga iedere ochtend vrolijk de deur uit om te kijken wat we onze gasten die avond serveren. Dat vind ik leuk en ik ga niet zitten miepen dat het zoveel tijd kost. Stress? Ach, natuurlijk wel. Maar dan heb ik al 44 jaar stress. Dat went ook."

Wat vinden jullie zelf van het jaar 2019?
"Een goed jaar. We hebben ons hoge niveau gehandhaafd en zijn gericht met dingen bezig geweest. Met presentatie bijvoorbeeld. We hebben andere borden gekocht, waarop de gerechten nog beter uit komen. We proberen er ook iets meer een showtje van te maken. Bij een gerecht met kwark voegen we de kwark nu aan tafel toe. Kwark trouwens van De Kaastobbe. De kaasmakerij die onlangs de ondernemer van het jaar-verkiezing van MKB Duiven won."

Zijn er plannen voor dit jaar?
"Jazeker. In april gaan we de keuken verbouwen. We gooien het meer open, zodat er nog meer interactie komt met de gasten."

Gelderland scoort dramatisch als grootste provincie als het om Michelin-sterren gaat.
"Ja, erg hè. Heel jammer ook. Wat we nodig hebben zijn jonge mensen die hun nek durven uitsteken."

Meer berichten