Joke Koers: "Ik voel me lichamelijk en geestelijk goed genoeg om deze uitdaging aan te gaan."
Joke Koers: "Ik voel me lichamelijk en geestelijk goed genoeg om deze uitdaging aan te gaan."

Kilimanjaro beklimmen voor goed doel

Joke Koers vertrekt op 29 februari naar Tanzania om begin maart de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, te beklimmen. Ze koppelt er een actie aan voor het goede doel (de organisatie Doingoood), maar ze maakt de reis ook om een fase in haar leven te markeren. Een leven dat voor een groot deel in het teken staat van de ouderenzorg.

Dat zit zo. Joke Koers (54, getrouwd, twee jongvolwassen kinderen) werkt al sinds haar achttiende als verpleegkundige in de ouderenzorg. Momenteel is ze parttime verbonden aan een gezondheidscentrum in Didam. De andere dagen zet ze zich beleidsmatig in voor de ouderenzorg. Als bevlogen zorgverlener heeft ze daar ideeën over. Ze wil niets liever dan verbinden en vernieuwen.

Maar eerst even terug. Naar pakweg de jaren 2013-2017, waarin ze het niet gemakkelijk had. Dat had te maken met haar moeder. Joke: "Een vrouw die autonomie hoog in haar vaandel had. Maar ze leed aan COPD en Parkinson. Als kind en deskundige op het gebied van ouderenzorg had ik met haar te maken en de laatste jaren ook als mantelzorger. Ik zag wat er misging en hoe mijn moeder daarmee worstelde. In 2015 heeft ze door zelfdoding op 79-jarige leeftijd een eind gemaakt aan haar leven. Ik neem niemand iets kwalijk, maar ik vind wel dat de zorg steken heeft laten vallen."

Sindsdien is het verbeteren van de ouderenzorg Joke's missie. Het eerste wat ze noemt is investeren in preventieve zorg. "Op dat terrein valt veel te winnen. Ook zouden familieleden en bekenden meer bij de oudere betrokken moeten worden. Veel zorgverleners zitten in de modus: 'wij weten wel wat goed voor je is'. Niet doen! Ouderen kunnen veel niet meer, maar heel veel nog wel. Maak dat tot je uitgangspunt."

In de periode dat Joke Koers' moeder overleed, zat haar 24-jarige dochter via Doingoood in Afrika. De coördinator waar haar dochter toen contact mee had, is nu haar reisleider tijdens de Kilimanjaro-expeditie. Joke: "We hebben een band gekregen en toen ze vroeg of ik aan wilde sluiten heb ik ja gezegd. Ik ben helemaal geen klimmer, geen kampeerder en geen super-sportief mens, maar ik voel me lichamelijk en geestelijk goed genoeg om deze uitdaging aan te gaan. En mocht ik de top van de Kilimanjaro niet halen, dan is dat jammer, meer niet. Ik geniet ook van de reis ernaartoe. Een reis die eigenlijk al is begonnen."

Met workshops yoga en dance op zondag 26 januari bij Sports Planet in Westervoort wil ze geld ophalen voor de Doingoood Foundation en daarmee voor kwetsbare kinderen in Afrika. Om 13.00 uur is er een sessie met twee workshops en om 14.00 uur weer. Vooraf opgeven is niet nodig. Kosten: 3 euro per workshop. Joke: "Het is laagdrempelig. Je hoeft echt niet goed te kunnen dansen of ritmisch te zijn om aan de workshop dance mee te doen. Ook mensen met een beperking zijn welkom. Ik zou zeggen: doe mee en laat je verrassen."

Doneren? Ga naar pifworld.com en zoek op 'Joke Koers'.

Meer berichten