Achter v.l.n.r. John Kemper, Jan Smink, Joop Schuilenburg en Kees Krechting. Voor Jan en Ronny Gerretzen.
Achter v.l.n.r. John Kemper, Jan Smink, Joop Schuilenburg en Kees Krechting. Voor Jan en Ronny Gerretzen.

Pubquiz 'Westervoort door de jaren heen'

Dit jaar herdenken we dat het precies 75 jaar is geleden dat Nederland werd bevrijd van de onderdrukking door nazi-Duitsland. De Historische Kring Westervoort besteedt daar dit jaar meerdere keren aandacht aan. Te beginnen op vrijdag 24 januari met de pubquiz 'Westervoort door de jaren heen'. Teams van maximaal zes personen kunnen zich aanmelden.

Hoewel de herdenking van 75 jaar bevrijding van Westervoort centraal staat, komt tijdens de quizavond niet alleen het verleden van het dorp aan bod. Sterker nog: het is vooral het heden, waarover de vragen gaan. Een breed scala aan onderwerpen en muziekfragmenten over Westervoort zal in zalencentrum Wieleman de revue passeren. De quiz wordt gepresenteerd door John Kemper, Ronnie Gerretzen en Kees Krechting.

Met de opbrengst wil de Historische Kring in de loop van het jaar andere evenementen mogelijk maken. De bedoeling is onder meer tentoonstellingen over 75 jaar bevrijding van Westervoort te organiseren in Huize Vredenburg, Fort Westervoort en winkelcentrum De Wyborgh. Daarnaast zullen de basisscholen in het dorp worden voorzien van lesinformatie over de Tweede Wereldoorlog in deze regio. Voor de bovenbouw verschijnt een speciale editie van het blad 'Bij de Tijd'. Het blad zal ook huis-aan-huis worden bezorgd. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan operatie 'Quick Anger', die leidde tot de bevrijding van Arnhem en Noord-Nederland. De geslaagde oversteek van de IJssel was op 12 april 1945. De herdenking hiervan bij de IJssel wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden.

De pubquiz is niets meer of minder dan een sponsoractie, legt secretaris Jan Smink van de Historische Kring Westervoort uit. "De bevrijding herdenken we ieder jaar, maar omdat het dit jaar precies 75 jaar is geleden hebben we een uitgebreider programma samengesteld. Daar is geld voor nodig en een pubquiz is een leuke manier om wat extra geld in kas te krijgen. We hebben er wel voor gekozen in te zoomen op Westervoort en niet alleen op de jubileumherdenking. Er zijn maar weinig mensen die veel van die geschiedenis weten. Op deze manier is het een quiz die leuk is voor alle Westervoorters."

De Historische Kring hoopt op minimaal twintig deelnemende teams. Jan Smink: "Bij Wieleman is maandelijks een pubquiz en met twintig teams heb je een behoorlijke bezetting. Worden het er meer dan is dat trouwens geen enkel probleem. Wieleman kan moeiteloos schakelen en gebruikmaken van een grotere ruimte."

De pubquiz 'Westervoort door de jaren heen' bij zalencentrum Wieleman begint op 24 januari om 20.00 uur. Inschrijven kan als team (maximaal zes personen). De kosten zijn 5 euro per persoon. Aanmelden via email: 75jaarvrijheid@hkwestervoort.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden