Patrick Nomden: 'In Bangladesh heb ik besloten dat ik me voorlopig in arme landen wil blijven inzetten voor de gezondheid van kinderen.'
Patrick Nomden: 'In Bangladesh heb ik besloten dat ik me voorlopig in arme landen wil blijven inzetten voor de gezondheid van kinderen.'

De missie van Patrick Nomden

Patrick Nomden uit Westervoort deed de hbo-opleiding verpleegkunde. De spoedeisende hulp trok hem het meest en hij werkte een jaar op de afdeling Traumachirurgie van Radboudumc in Nijmegen. Maar enkele buitenlandervaringen zorgden ervoor dat hij koos voor een ander leven. Voor een leven als zorgverlener in het buitenland. Op 2 januari vertrekt Patrick naar Senegal. Om daar het verschil te maken.

Dat laatste klinkt wat hoogdravend. Alsof Patrick Nomden (23) uit Westervoort wel even het verschil gaat maken in een land waar de gemiddelde levensverwachting 52 jaar is. Zijn toelichting: "Ik ben de laatste jaren in veel landen geweest en wat je ziet op het gebied van gezondheidszorg is vaak schrijnend. Ik kan me ongeveer voorstellen wat me in Senegal te wachten staat. Kinderen met behoorlijke problemen die met beperkte middelen moeten worden geholpen. Je kunt niet meer doen dan proberen er het beste van te maken. Dat is de uitdaging. Als het dan lukt iets voor die kinderen te betekenen, dan voelt dat als het verschil maken."

Na de basisschool in Westervoort en het Candea College in Duiven deed Patrick Nomden de opleiding verpleegkunde aan de HAN. Zijn laatste stage liep hij op Curaçao, waar hij werkte op een ambulance. Patrick: "Een enorm goede leerschool. Als ambulancebroeder kom je overal mee in aanraking."

Traumachirurgie bij Radboudumc was een logische vervolgstap, maar toch besloot hij zijn baan op te zeggen. Hij ging werken in klinieken op St. Eustatius en Jamaica en in Guatemala. Na welgeteld vijf dagen Nederland ('De familie gedag zeggen'), reisde hij door naar Bangladesh en Nepal, om daar te gaan werken voor Medical Checks for Children. "Ik heb daar in een heel arm gebied meegeholpen bij het controleren van 850 kinderen op bloedarmoede, groeistoornissen en gebitsproblemen. Een heftige tijd. Zelfs qua mondzorg ontbrak het aan de meest elementaire basisbehoeften. In Bangladesh heb ik ook voor mezelf besloten dat ik me voorlopig in arme landen wil blijven inzetten voor de gezondheid van kinderen. Het is zo ongelooflijk oneerlijk veredeld in de wereld. Als je daar loopt en de ellende ziet, ga je je realiseren hoe goed we het hebben in Nederland."

In Senegal gaat Patrick werken op het ziekenhuisschip Africa Mercy van de organisatie Mercy Ships. Het schip ligt in ieder geval tot juni 2020 in Dakar. In die periode worden 1500 tot 2000 gratis operaties uitgevoerd en enkele honderden lokale gezondheidswerkers opgeleid. Patrick: "Iedereen die op het schip werkt is vrijwilliger, ook de chirurgen. Je bent zelfs verplicht een bijdrage te leveren aan het mogelijk maken van het project."

Bijdragen aan de Senegal-missie van Patrick Nomden kan via: www.mercyships.nl/bemanning/patrick-nomden/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden