Vanuit Westervoort uitzicht op de Koningspley waar de windturbines komen.
Vanuit Westervoort uitzicht op de Koningspley waar de windturbines komen.

Windturbinekwestie nadert einde

Jarenlang was het de vraag: gaan er (vier) windturbines komen op de Koningspleij in Arnhem? Tot de bezwaarmakers behoorden de gemeente Westervoort en de Westervoortse Wijkraad MSW-OK. Ze vreesden geluidsoverlast en overlast als gevolg van slagschaduwen. De kans is groot dat de turbines er gaan komen.

Begin dit jaar al gaf de Raad van State in een tussenuitspraak in grote lijnen groen licht voor het plaatsen van de windmolens. Het belangrijkste voorbehoud betrof twee woningen aan de Veerweg, aan de Arnhemse kant van de IJssel. Inmiddels lijken de initiatiefnemers voldoende te hebben duidelijk gemaakt dat het beheerderswoningen betreft. Daarvoor gelden andere regels.

Als de Raad van State dat ook vindt, hangt het alleen nog op een vergunning in het kader van de Waterwet. De plekken waar de turbines geplaatst gaan worden bevinden zich vlak bij de dijk langs de IJssel. Het is niet gebruikelijk dat windmolens vlak bij dergelijke primaire waterkeringen worden geplaatst, maar de kans dat een uitzondering wordt gemaakt lijkt groot.

De definitieve uitspraak van de Raad van State is waarschijnlijk is de tweede helft van januari. Het goede nieuws voor Westervoort is dat het nog wel een paar jaar kan duren voor de windturbines er staan. Dat heeft te maken met de levertijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden