De activiteitengroep 40-65 jaar van De Zonnebloem De Liemers bestaat inmiddels tien jaar.
De activiteitengroep 40-65 jaar van De Zonnebloem De Liemers bestaat inmiddels tien jaar.

'Probeer het, kom sfeer proeven'

De Zonnebloem staat bekend als een organisatie die leuke uitstapjes maakt met ouderen. Wat velen niet weten is dat De Zonnebloem ook activiteiten organiseert voor jongeren vanaf 18 jaar én voor mensen van middelbare leeftijd. Zo is er de activiteitengroep 40-65 jaar regio De Liemers.

Voorzitter Agnes Feddes van de activiteitengroep zegt het luid en duidelijk: ze wil graag met meer mensen uit de doelgroep in contact komen. "Omdat ik het ze zo gun", zegt ze vanuit het diepst van haar hart. "We organiseren leuke dingen, acht tot negen keer per jaar. Activiteiten bij uitstek om met anderen in contact te komen."

De doelgroep bestaat uit mensen in de leeftijd van 40 tot 65 jaar met een fysieke beperking en woonachtig in de Liemers. Veelal mensen die op zichzelf zijn aangewezen. Ook eenzaamheid komt veelvuldig voor. Agnes Feddes: "Contact met anderen is voor ieder mens goed en voor iedereen belangrijk. Ook deze groep mensen kiest niet voor een isolement, maar ze hikken vaak aan tegen de drempel om eruit te komen. Dat snap ik. Het is ook spannend om je aan te melden en naar een activiteit toe te gaan. Toch zou ik tegen ze willen zeggen: probeer het, kom een keer sfeer proeven. De meeste mensen die dat eerder hebben gedaan, hebben daar geen spijt van."

Op dit moment zijn een kleine veertig mensen uit de doelgroep in beeld. De opkomst bij activiteiten is wisselend. Meestal tussen de tien en twintig, waardoor gesproken kan worden van kleinschalige activiteiten. De deelnemers komen uit vrijwel alle dorpen van de Liemers. Dat ze een fysieke beperking hebben (vaak bewegen ze zich voort met behulp van een rolstoel) speelt geen rol. Het accent bij activiteiten ligt op het samen iets doen. De activiteiten variëren. Van schilderen en bloemschikken tot mozaïeken, en van een filmavond of een meezingavond tot het bijwonen van een musical, pannenkoeken eten, barbecueën of een high tea in het Horstenpark. Ook staan soms bedrijfsbezoeken op het programma, bijvoorbeeld aan Intratuin in Duiven ten tijde van de kerstmarkt. Vervoer moeten de deelnemers in principe zelf regelen, maar lukt dat niet, dan komt er in overleg altijd wel een oplossing.

De activiteitengroep 40-65 jaar van De Zonnebloem De Liemers bestaat inmiddels tien jaar. Agnes Feddes (62) is er vanaf het begin af aan bij betrokken. Samen met vier andere vrijwilligers organiseert en begeleidt ze de activiteiten. Agnes: "We willen het klein en kleinschalig houden, maar dat kan ook als meer mensen zich aansluiten. Wij zijn ervan overtuigd dat er in de Liemers meer 40- tot 65-jarigen met een fysieke beperking zijn die zich aangesproken voelen door wat wij doen, dan de veertig die nu in beeld zijn. Die willen we graag bereiken. Daarom hebben we flyers gemaakt en willen we graag in de krant. Tegen de doelgroep zou ik willen zeggen: toon lef en trek de stoute schoenen aan."

Agnes Feddes neemt graag de tijd geïnteresseerden nader te informeren. Ze is bereikbaar op telefoonnummer 0316 262 301.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden