Werner en Daniëlle Willems bij de Audi A3 waarmee ze naar het noordelijkste puntje van Europa rijden.
Werner en Daniëlle Willems bij de Audi A3 waarmee ze naar het noordelijkste puntje van Europa rijden. (Foto: René Nijhuis)

Naar Noordkaap voor goed doel

Werner Willems is al jarenlang de grote animator van het AED-netwerk gemeente Duiven. In een poging geld in te zamelen voor die stichting doet hij in februari 2020 samen met zijn vrouw Daniëlle mee aan de Noordkaap Challenge, de ultieme charity-trip naar het noordelijkste puntje van Europa.

Het AED-netwerk Duiven is in een paar jaar tijd aardig opgetuigd. 46 apparaten telt het momenteel met een behoorlijke spreiding over Duiven, Groessen en Loo. Er zouden er nog wat bij kunnen, maar de aandacht van het bestuur gaat steeds meer uit naar vrijwilligers die opgeroepen kunnen worden in het geval iemand een hartstilstand krijgt. Het zijn er al wel enkele honderden, maar in verhouding tot het aantal AED's is dat te weinig.

Het plan van het netwerk is nu zelf docenten op te leiden die vrijwilligers reanimatiecursussen gaan geven. De cursussen worden nu nog verzorgd door Bosman Opleidingen. Werner Willems: "We willen meer self supporting worden. Als het lukt de opleiding van eigen docenten te regelen en te financieren, dan zou dat een impuls betekenen voor het lokale AED-netwerk."

Willems geeft zelf het goede voorbeeld met een charity-actie, die hij in het teken zet van het netwerk waarvan hij voorzitter is. De Noordkaap Challenge is een roadtrip naar de Noordkaap over een afstand van 7.000 kilometer. Met name de noordelijke gebieden in Noorwegen en Zweden zijn (volgens insiders) 'magisch'.

Werner: "Mijn vrouw Daniëlle en ik hadden in ons hoofd zitten om nog eens een trip te maken met de auto van de Noodkaap naar Gibraltar in Spanje, het meest zuidelijke puntje van Europa. Dat gaan we nu niet doen, maar deze trip is een mooi alternatief. En inderdaad, vooral het uiterste noorden van Scandinavië schijnt heel bijzonder te zijn."

Het voordeel van de Noordkaap Challenge is dat je niet veel speciale voorbereidingen hoeft te treffen. Geef je auto een grote beurt, gooi er winterbanden onder en regel sneeuwkettingen en een paar dekens, en je bent al een eind. Werner: "Dat is het zo ongeveer, ja. Wij rijden met een Audi A3 e-tron hybride. Een prima auto, maar verder niet echt bijzonder. Het gaat bij de Noordkaap Challenge ook niet om snelheid. De uitdaging is de route te volbrengen in combinatie met het werven van zoveel mogelijk fondsen voor het goede doel."

Werner en Daniëlle zetten hoog in: 10.000 euro. "We zullen zien of dat reëel is. Er zijn in ieder geval meerdere mogelijkheden om bij te dragen. Met reclame-uitingen op de auto bijvoorbeeld of met een donatie, maar ook met minder voor de hand liggende acties. Wat ons betreft is alles mogelijk. We horen de ideeën graag aan en dan kijken we of we eraan tegemoet kunnen komen."

Contact opnemen kan via email: werner.willems@aed-duiven.nl.

Meer berichten