270 Westervoorters genieten van de moes en eten allemaal hun bordje leeg.
270 Westervoorters genieten van de moes en eten allemaal hun bordje leeg.

Moesaete zorgt voor verbintenis in dorp

Vorige week donderdag 12 december werd voor de 23e keer het jaarlijkse Moesaete georganiseerd door de dialectgroep van de Historisch Kring Westervoort in zalencentrum Wieleman. Met dit jaar als thema: 'n Bult Moes.

Moesaete is een typisch Westervoorts feestje. Kees Krechting die samen met John Kemper de presentatie verzorgde, meldde donderdagavond dan ook met trots dat er dit jaar maar liefst 270 kaarten zijn verkocht. Ook vertelde hij waarom deze avond wordt gehouden: ''We zijn hier om te laten zien hoe mooi Westervoort eigenlijk is. Iedereen is namelijk welkom, waar je ook geboren bent. Je moet samen genieten van dit soort momenten.''

Het thema van dit jaar is ontstaan doordat leden van de dialectgroep de ´Bult van Natuurmonumenten´ (de voormalige regionale afvalberg van Putman aan de IJsseldijk) zijn beklommen om de monumentale moesstronken vast te leggen.

Als de opening is geweest, kan het eten beginnen. De aanwezigen, waaronder uw verslaggeefster, kunnen vanavond genieten van verschillende lekkernijen, waaronder natuurlijk boerenkool oftewel de moes. Wanneer iedereen zijn bordje leeg heeft, begint het culturele gedeelte van de avond.

Diverse optredens
Tijdens het culture gedeelte komen er diverse optredens voorbij die allemaal in het dialect te horen zijn. Het wordt geopend door Monro, die hun debuut maken. Vervolgens spreekt Arnold Krechting ons toe en geeft als boodschap mee: ''Bewaar het kind in uw allen, want die kunnen nog dromen.''

Na muziek en voordrachten is het tijd voor iets anders en neemt toneelvereniging Vriendentrouw ons mee in een 'n rundje deur 't darp. Ze vertellen op een grappige manier over een aantal inwoners van Westervoort. Daarna is het de beurt aan de Westervoortse band Skoeks, die samen met ons hun 15-jarige bestaan vieren.

Bijzonder dorp
Er wordt enthousiast gereageerd op het progamma en na een korte pauze zingt het 'van dik Hout college' een nummer over het afgelopen jaar, nadat de burgemeester ons heeft toegesproken. Hij nam het jaar door en eindigde zijn speech met: ''Er zijn genoeg problemen wereldwijd, maar mensen in Westervoort laten zien dat je lokaal het verschil kan maken. De omgeving van de mens, is de medemens. Dat hebben veel mensen hier begrepen en dit maakt ons dorp bijzonder.''

Na het optreden van de burgemeester en zijn wethouders staan er nog twee optredens gepland. Hans van Workum laat de hele zaal lachen met zijn grappige verhalen en Frank en Ronny Arends besteden aandacht aan jubileums, door middel van muziek en het ophalen van herinneringen. Als het einde van de avond in zicht is, wordt de 23e editie van Moesaete swingend afgesloten en zingen alle Westervoorters gezamenlijk het moes-aete-lied.

Meer berichten