Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Vanaf 16 december kunnen aanstaande moeders vanaf dat ze 22 weken zwanger zijn een gratis vaccinatie krijgen tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt vanaf dan opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Je kunt voor de kinkhoestvaccinatie terecht bij GGD Gelderland-Midden.

Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Als je je als zwangere laat vaccineren tegen kinkhoest, bescherm je je baby direct na de geboorte.

In december en januari verwachten we een extra grote groep zwangeren tussen de 22 en 40 weken te vaccineren. Daarom worden er in december en januari op verschillende plekken in de regio groepsvaccinatie sessies georganiseerd. De data en tijden zijn te vinden op www.vggm.nl/kinkhoest. Je moet je hier wel voor aanmelden. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap. Vanaf 1 februari kun je voor de vaccinatie een afspraak maken op een consultatiebureau bij jou in de buurt.

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Voor meer informatie kijk op www.22wekenprik.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden