Timo Riphagen (midden) samen met Edith Kasteel (links) en Stefan Reijnders van Beweegteam Westervoort.
Timo Riphagen (midden) samen met Edith Kasteel (links) en Stefan Reijnders van Beweegteam Westervoort.

Nieuwe beweegactiviteit jeugd

Het Beweegteam heeft weer wat nieuws: het WBK Chase. WBK staat voor Westervoortse Beweegteam Kampioenschappen. Chase is een combinatie van freerunning en tikkertje. Voor leerlingen van de groepen 5-8 van de basisscholen op woensdag 11 december in de sporthal van De Nieuwhof.

Tikkertje op het schoolplein. Dat was wat vroeger. Iedereen deed mee en als je na de pauze weer op je stoeltje in de klas zat, voelde je je heerlijk. Tegenwoordig komt er meer bij kijken om kinderen in beweging te krijgen. De meesten zitten liever op hun telefoon of klitten samen in een hoekje om te chillen. Terwijl onomstotelijk vaststaat dat niets zo gezond is als bewegen.

Speciaal daarvoor heeft Westervoort het Beweegteam. Onder leiding van combinatiefunctionaris Timo Riphagen proberen 17 studenten en 32 vrijwilligers beweegactiviteiten op te zetten. Tegelijkertijd wordt met het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) geprobeerd kinderen en jongeren te motiveren gezonder te eten en te drinken. De inzet op beide terreinen werpt vruchten af, maar verbetering is altijd mogelijk. Daarom een nieuw project: het WBK Chase.

Zoals gezegd is chase een combinatie van tikkertje en freerunning. Het tikkertje op het schoolplein van vroeger en freerunning dat met name in de Verenigde Staten sterk in opkomst is. Timo Riphagen: "Het is daar echt een trend en zoals met alles waaien trends over naar Europa."

Bij freerunning proberen deelnemers zich zo snel mogelijk te verplaatsten over een soort hindernisbaan. Apenkooien heette het vroeger. De gedachte achter freerunning is dat door de veelheid aan bewegingen je hele lichaam in actie komt en dus wordt getraind. Het geeft bovendien een gevoel van vrijheid. Bij chase zijn twee deelnemers tegelijk een minuut lang in de hindernisbaan. Ze zitten achter elkaar aan, het tikkertje-element.

Timo Riphagen heeft hoge verwachtingen van het WBK Chase. "Meestal organiseren we teamactiviteiten. Dit keer niet. Chase doe je individueel, één tegen één. Je schrijft ook individueel in. Ik verwacht veel deelnemers."

Het competitieve element ziet hij niet als een minpunt. Timo: "Vaak spelen bij activiteiten die we opzetten sociale componenten een rol. Dit keer is dat inderdaad wat minder. Het leuke van deze activiteit is juist dat je door wedstrijdjes te winnen en te verliezen tegen kinderen in de baan komt die van ongeveer hetzelfde niveau zijn. Dat maakt het leuk en spannend. Uiteindelijk draait het natuurlijk maar om een ding: bewegen! Ieder kind op zijn of haar eigen manier en eigen niveau."

Bij het WBK Chase zijn punten te scoren voor het klassement 'De sportiefste klas van Westervoort'. Voor de winnende klas is er aan het eind van het schooljaar een leuke prijs.

Het WBK Chase op 11 december in Kulturhus De Nieuwhof begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden