Hans Visser en Irena Filippova voor een portret van de man over wie ze het in hun voorstelling uitgebreid hebben: Rembrandt van Rijn.
Hans Visser en Irena Filippova voor een portret van de man over wie ze het in hun voorstelling uitgebreid hebben: Rembrandt van Rijn.

Gratis naar 'Rembrandt-voorstelling'

Wat oudere muziekliefhebbers zullen bij het horen van de naam Hans Visser denken aan de akoestische band Flairck die hij in 1978 mede-oprichtte en die jarenlang succesvol was. Wat velen niet weten is dat diezelfde Hans Visser tegenwoordig audiovisuele producties maakt. Zoals de voorstelling 'Rembrandt en de Gouden Eeuw', die hij op 11 december op de bühne brengt in De Ogtent en die gratis kan worden bezocht.

'Rembrandt en de Gouden Eeuw' is de eerste activiteit van de commissie Kunst, Cultuur & Natuur van ondernemersvereniging MKB Duiven. Via de Duivense impresario Ton Odijk, die tevens lid is van MKB Duiven, kwam de commissie met Hans Visser in contact en omdat het 'Rembrandtjaar' op z'n eind loopt (het is 350 jaar geleden dat schilder Rembrandt van Rijn overleed) werd snel gehandeld.

Hans Visser en zijn vrouw Irena Filippova nemen het publiek tijdens de voorstelling mee naar een tijd waarin Nederland zeer aanwezig was op het wereldtoneel.

Niet alleen vanwege de handel die werd gedreven, maar ook dankzij kunstenaars als Rembrandt. Hans Visser en Irena Filippova vertellen het levensverhaal van Rembrandt chronologisch, begeleid door eigen muziek en met schermprojecties van schilderijen op de achtergrond. Ze permitteren zich ook de nodige 'uitstapjes', die het beeld van die jaren en van de wereldberoemde schilder meer compleet maken. Een avond niet alleen voor de kunstliefhebber, vindt Hans Visser.

"We spelen de voorstelling al het hele jaar met veel succes voor een breed publiek. Het is voor iedereen zeker de moeite waard. Het is een project over het verleden van Nederland, over de Gouden Eeuw. Daar mogen we trots op zijn, al was het vooral een West-Nederlands feestje met Amsterdam als middelpunt. De rest van het land had vooral last van de Tachtigjarige Oorlog."

Ter voorbereiding op de voorstelling verdiepte Hans Visser zich diepgaand in het leven van Rembrandt. Veel informatie haalde hij uit de biografie die Arnold Houbraken rond 1720 schreef en die in 1976 opnieuw werd uitgebracht.

Hans Visser: "Rembrandt was een bijzondere man. Een beetje het prototype van een kunstenaar. Eigenzinnig, moeilijk in de omgang, geen aangename persoonlijkheid. Eigenlijk is zijn meesterwerk De Nachtwacht ook een negatief hoogtepunt. Hij werd gewoon uitgelachen toen hij het stuk afleverde bij de schutters die hem de opdracht hadden gegeven. Ze waren gewend dat iedereen keurig in het gelid op een schilderij stond. Rembrandt had er maar een rommeltje van gemaakt. Dat De Nachtwacht tegenwoordig doorgaat voor het meest bijzondere schilderij ter wereld, is de kracht van de commercie en de marketing."

'Rembrandt en de Gouden Eeuw' op woensdag 11 december in De Ogtent (aanvang 20.00 uur) is -zolang de kaartvoorraad strekt- gratis voor iedereen toegankelijk. Kaarten (maximaal twee) kunnen alleen via email worden aangevraagd: info@mkbduiven.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden