Fotograaf Piet Wijnands van de Westervoort Post (links) en Paul de Klein, wiens vader Jan destijds oubaas van Scouting Westervoort was, tonen de oorkonde, die goed geconserveerd uit de koker tevoorschijn kwam.
Fotograaf Piet Wijnands van de Westervoort Post (links) en Paul de Klein, wiens vader Jan destijds oubaas van Scouting Westervoort was, tonen de oorkonde, die goed geconserveerd uit de koker tevoorschijn kwam.

Ingemetselde koker na 70 jaar uit muur

Leden van de Historische Kring Westervoort bikten enkele weken geleden met toestemming van de eigenaar, de Sint Werenfridus-parochie, stenen los uit de muur van de voormalige St. Jorisburcht, het gebouw bij het station waarin het Repaircafé en Low Budget Bikes zijn gevestigd. Het zoeken was naar een koker die zestig jaar geleden werd ingemetseld.

De loden koker werd gevonden en in de koker een goed geconserveerde oorkonde met de namen en handtekeningen van de mensen die destijds, op 1 juli 1958, bij het inmetselen aanwezig waren. Van die mensen is niemand meer in leven, maar Paul de Klein (67), een zoon van een van hen, kan zorgen voor opheldering. "Ik was er als zesjarig jongetje bij toen de koker werd ingemetseld."

Waarom werd de koker destijds ingemetseld?
Paul de Klein: "Het pand werd gebouwd voor de toenmalige verkennersgroep Sint Willibrordus. Die bestond al sinds 1946, maar had geen eigen onderkomen. Wij woonden om de hoek. Mijn vader Jan de Klein was oubaas bij Sint Willibrordus. Zo noemden ze iemand die leiding gaf bij de padvinderij. Ik was erbij als welp van de verkennersgroep. De koker werd ingemetseld om het moment voor de historie vast te leggen."

Welke namen stonden er nog meer op de oorkonde, naast die van uw vader?
Paul de Klein: "De naam van burgemeester Wiessing, van pastoor Kamerbeek, de notabelen van het dorp, van aalmoezenier Receveur en verder nog die van andere leden van de verkennersgroep, onder anderen van vaandrig Wijnands. De verkennersgroep Sint Willibrordus is in 1975 opgegaan in Scouting Westervoort. Die heeft nu haar thuisbasis in de Paepestraat achter de Montessorischool."

Waarom is de koker er onlangs eigenlijk uitgehaald?
Paul de Klein: "Bijna alle dertien rooms-katholieke kerken in de Liemers gaan sluiten de komende jaren en onduidelijk is wat ermee gaat gebeuren. Datzelfde geldt voor de aanpalende gebouwen die eigendom zijn van de kerk, zoals in Westervoort het pand waarin Low Budget Bikes en het Repaircafé zitten. Het is niet met zoveel woorden gezegd, maar mijn vermoeden is dat het eruit halen en openen van de koker met de onzekerheid over de toekomst van het gebouw te maken heeft."

Was het niet teleurstellend dat er alleen een oorkonde in de koker zat?
Paul de Kleine: "Nee, zeker niet. Dat was eigenlijk wel bekend. De nieuwsgierigheid zat hem meer in hoe de koker en de oorkonde de tand des tijds hadden doorstaan. Heel goed dus."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden