De geallieerden bij het Westervoortse gemeentehuis op weg naar Arnhem.
De geallieerden bij het Westervoortse gemeentehuis op weg naar Arnhem.

Inkijkje in regionale oorlogsgeschiedenis

Dit jaar en volgend jaar volgen herdenkingen aan de Tweede Wereldoorlog elkaar in hoog tempo op. Denk aan Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem. Maar wat weten we eigenlijk van de bevrijding van de Liemers, vroeg de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo zich af.

Het antwoord komt in de vorm van het symposium 'De bevrijding van de Liemers' op woensdag 27 november in De Ogtent in Duiven. Historicus en journalist Pim Gerritzen geeft die avond een uitgebreide toelichting op zijn onderzoek 'Van Emmerich naar Arnhem' over hoe de bevrijding verliep aan deze kant van de IJssel.

Aan de hand van foto's, filmmateriaal en verhalen schetst Gerritzen een beeld met meerdere gezichten. Over hoe de Canadezen oprukten vanuit Emmerich en via 's-Heerenberg en Wehl optrokken richting de oevers van de IJssel in Westervoort. Een opmars die leidde tot Operatie Quick Anger op 12 april 1945 samen met de Britten. Het symposium biedt jong en oud een bijzonder kijkje in de regionale oorlogsgeschiedenis.

De avond van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo op 27 november begint om 20.00 uur in zaal 'Bij Bert' van De Ogtent. Leden van de HK hebben gratis toegang, niet-leden betalen 2 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden