Skoeks bestaat uit Bert Stienissen, Willem Jan Schuurman, Dennis de Rooij en Gerry van der Sterren.
Skoeks bestaat uit Bert Stienissen, Willem Jan Schuurman, Dennis de Rooij en Gerry van der Sterren.

Skoeks: vijftien jaar luistermuziek

Met een concert bij Restaurant Hugo's op 17 november viert Skoeks haar vijftienjarig bestaan. De band die luistermuziek maakt, bestaat uit vier Westervoorters: Dennis de Rooij (drums, accordeon, basgitaar), Gerry van der Sterren (gitaar, basgitaar), Willem Jan Schuurman (accordeon, basgitaar) en Bert Stienissen (gitaar).

Vijftien jaar Skoeks, het is, zoals dat vaak wordt gezegd, 'voorbij gevlogen'. De band is voortgekomen uit een andere band, Onderste Baove. Toen die 'op z'n hoogtepunt' stopte, besloten de bandleden Willem Jan Schuurman en Bert Stienissen een doorstart te maken. Dat was in november 2004. De andere bandleden destijds waren Arnhemmers: Stanley Willemsen en Harry Krukkert. Zij verzonnen de naam Skoeks. Bert Stienissen: "Arnhemmers die in het Liemers dialect moesten zingen, dat was lastig natuurlijk. Scheef spraken ze uit als 'schoeks'. Het daarvan afgeleide Skoeks is de naam van de band geworden."

Sinds een jaar of zeven speelt Skoeks in de huidige bezetting en wordt onregelmatig opgetreden. Geoefend wordt er normaal gesproken tweewekelijks, altijd op de zolder bij Dennis de Rooij. Bert: "We zien wel wat op ons pad komt. We spelen af en toe in zorginstellingen en onlangs hebben we in Velp meegedaan aan 'Muziek aan huis'. Een leuke activiteit. We kijken een beetje of de sfeer en entourage bij ons passen. We zijn een luisterorkest hè, geen dansband."

Het repertoire van Skoeks is uitgebreid, met Gerard van Maasakkers en Rowwen Heze als belangrijkste inspiratiebronnen. Er worden liedjes gezongen in het Liemers dialect, maar ook covers van onder meer De Dijk, Lieven Tavernier en Bruce Springsteen. Bert Stienissen: "We zoeken naar muzikale pareltjes in het Nederlandse en het streektaallandschap, en daar geven we een eigen muzikale draai aan."

Dat het jubileumconcert bij Hugo's wordt gegeven is niet toevallig. Het restaurant is gevestigd in de Havezathe Hamerden, het oudste, en volgens de bandleden mooiste, pand van Westervoort. Toen de havezathe op de nominatie stond gesloopt te worden, maakte Skoeks een protestlied, genaamd 'Veur alles wat nog is, zörg dat 't blief' (zie hiernaast). Het lied werd op verzoek van de Historische Kring zelfs in een vergadering van de gemeenteraad ten gehore gebracht. Of het van invloed is geweest weet niemand, maar de havezathe werd gered van de slopershamer.

Tijdens het jubileumconcert wordt Skoeks versterkt met violiste Marije Derksen. ook Rooftop treedt op. Alle kaarten zijn verkocht. De mogelijkheid van een tweede optreden wordt overwogen. Als dat er komt wordt daar in deze krant melding van gemaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden