Artist impression van het vernieuwde Vrijheidsmuseum in Groesbeek.
Artist impression van het vernieuwde Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Gelders Debat over 75 jaar vrijheid

Provinciale Statenleden organiseren op woensdag 20 november het Gelders Debat in het vernieuwde Vrijheidsmuseum in Groesbeek. De provincie nodigt inwoners van Gelderland uit om met elkaar in gesprek te gaan. Drie deskundigen, Wim van Meurs, Lennert Savenije en Eveline van Rijswijk, verzorgen een inleiding op de thema's: vrijheid, democratie en herinneringstoerisme in Gelderland.

"De internationale spanningen nemen sterk toe en Brexit beheerst elke dag het nieuws. Wat betekent dit voor de rol van Europa en onze vrijheid? Moet Europa mee gaan in de 'sterke mannen met dreigende woorden' beweging en een eigen leger gaan vormen? Wie bepaalt hoe vrij we zijn en hoe we onze vrijheid beschermen? Wie gaat er over militaire samenwerking, cybersecurity en het beschermen van onze gebruikersdata. Hoe denkt ú over uw vrijheid en de rol van Europa hierin?", schrijft de provincie in een persbericht.

"Past onze vorm van democratie nog wel bij de huidige samenleving? Betekent democratie hetzelfde voor een Statenlid als voor een niet-stemmer die niets met politiek te maken wil hebben? Van 17 miljoen Nederlanders is 1,7 procent lid van een politieke partij. In de top 3 van te wantrouwen beroepsgroepen staan politici op de eerste plaats. Is het tijd voor een andere manier van besturen waarbij 'de burger' zijn stem op een andere manier kan laten horen en wie zit daar dan op te wachten?"
De jaren 2019 en 2020 staan in het teken van 75 jaar bevrijding van Nederland. In Gelderland krijgt Operation Market Garden grote internationale belangstelling. "Hierbij denken wij terug aan de oorlog, de slachtoffers en de strijdmachten die zich hebben ingezet voor onze bevrijding. Een vrijheid waarover Provinciale Staten willen praten met inwoners van Gelderland. We vragen ons af: gaan de kleinkinderen van een Canadese soldaat liever naar Verdun of Groesbeek? Wat is de houdbaarheidsdatum van herinneringstoerisme: wat laat je zien, wie ga je verleiden om te komen? Hoeveel geld moet de provincie steken in deze vorm van toerisme?"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden