V.l.n.r.: Kees Krechting, Henk ten Brinke, Willy Messing, John Kemper, Wim Vlijm en Bert Stienissen.
V.l.n.r.: Kees Krechting, Henk ten Brinke, Willy Messing, John Kemper, Wim Vlijm en Bert Stienissen.

'Moesaete verbindt Westervoorters'

De dialectgroep van de Historische Kring Westervoort organiseert voor de 23e achtereenvolgende jaar het moesaete. Dit jaar op donderdag 12 december, uiteraard bij zalencentrum Wieleman. Een traditionele, Westervoortse activiteit, waarvoor alle inwoners van het dorp zijn uitgenodigd. 'Ook al woont gi-j der maor net.'

'n Bult Moes', dat is het thema dit jaar van het moesaete. De leden van de dialectgroep van de Historische Kring Westervoort beklommen speciaal hiervoor de 'Bult van Natuurmonumenten' (voorheen de 'Bult van Putman') om de monumentale moesstronken vast te leggen voor de eeuwigheid.

Traditionele moes
De moesaete-avond bestaat uit het eten van traditionele moes, die volgens een geheim recept door de chef-koks Martin en Martijn Wieleman wordt bereid. De bijeenkomst echter houdt meer in dan lekker boerenkool met worst, spek en andere lekkernijen eten. Het is een ook een avond waarop getalenteerde inwoners van Westervoort voordrachten houden en liedjes zingen in Westervoorts dialect. Mogelijk dat, net als voorgaande jaren, ook het college van B&W weer een bijdrage levert. Een folkloristische avond die niet veel inwoners willen missen.

Hartstochtelijk fan
Kees Krechting is één van de leden van de dialectgroep van de Historische Kring Westervoort. Hij is een hartstochtelijk fan van de jaarlijkse avond. "Dit is zo echt Westervoort. En het zijn echt niet alleen oud-Westervoorters die aanschuiven. Ook veel mensen die hier later of zelfs pas de laatste jaren zijn komen wonen, doen mee. Van alle leeftijden ook. Het moesaete verbindt iedereen die interesse heeft in het dorp en van gezelligheid houdt. Het eten is lekker en de optredens zijn altijd zeer de moeite waard."

Kaarten
Het moesaete is op donderdag 12 december vanaf eind van de middag bij zalencentrum Wieleman aan de Dorpstraat. Kaarten kosten 18 euro per stuk en zijn verkrijgbaar op maandag 18 november vanaf 20.00 uur in Huize Vredenburg aan de Klapstraat 112 in Westervoort. Leden van de Historische Kring betalen slechts 15,50 euro voor een kaartje met een maximum van twee. Meer kaarten kopen kan ook, maar vanaf de derde kaart moet 18 euro worden betaald.

Zijn er na 18 november nog kaarten beschikbaar, dan zijn die vanaf 19 november verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt, bij zalencentrum Wieleman. Het totaal aantal beschikbare kaarten is 250.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden