De bestuurders van de Sint Werenfriduskerk in Westervoort zijn de fase van 'de kerk als kerk in stand proberen te houden' al lang voorbij.
De bestuurders van de Sint Werenfriduskerk in Westervoort zijn de fase van 'de kerk als kerk in stand proberen te houden' al lang voorbij.

'Voor eind 2020 verandert er niets'

Net als de locatieraden van de andere rooms-katholieke kerken in de Liemers die de komende jaren gesloten gaan worden, overlegde de locatieraad van de Westervoortse Sint Werenfriduskerk recent met het bestuur van de overkoepelende Sint Willibrordus-parochie. In tegenstelling tot de meeste andere gesprekken verliep dat overleg in een 'positieve sfeer'.

Dat de sfeer tijdens het gesprek met de Westervoortse locatieraadsleden beter was, heeft vrijwel zeker te maken met de andere fase waarin de bestuurders van Sint Werenfriduskerk zitten. Ze zijn de fase van 'de kerk als kerk in stand proberen te houden' al lang voorbij. In Westervoort is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Duiven, Groessen en Loo, het besef ingedaald dat dat een gepasseerd station is.

De locatieraad van de Werenfriduskerk is al enige tijd bezig te onderzoeken hoe het gebouw een toekomst kan worden gegeven als centrum voor sociale, culturele en maatschappelijke activiteiten. Inclusief de aanpalende gebouwen, waarin Inloophuis De Herberg, het fietsenproject Low Budget Bikes, het Repaircafé, het Trefcentrum voor Ouderen, een dokterspost met apotheek, een mondhygiëniste en een thuiszorgorganisatie zijn gevestigd.

"In feite hebben we het al over zo'n centrum en het is ons en de gemeente veel waard die activiteiten in stand te houden en mogelijk zelfs uit te bouwen", zei Ed Janssen van de locatieraad van de Werenfriduskerk daarover enkele weken geleden al in deze krant. Hij en zijn mede-locatieraadsleden doen momenteel vervolgonderzoek. Er wordt overleg gevoerd met de gemeente en de provincie, en gekeken naar de mogelijkheden om subsidies te krijgen voor het in stand houden van de kerk als cultureel erfgoed. Ed Janssen: "Zeker is dat we nog tijd nodig hebben. Voor eind 2020 verandert er niets."

Ook niet voor het Trefcentrum voor Ouderen, aldus Janssen, dat zich onlangs publiekelijk zorgen maakte. "We hebben ze duidelijk gemaakt dat ook voor ons belangrijk is dat ze kunnen beschikken over een goede accommodatie. Ze gaan een plan van eisen opstellen en als dat er is nemen we het mee in de besluitvorming."

Dan gaat het ook over geld, maar daarover is tot dusver niet gepraat, volgens Ed Janssen. "Dat is voor later. Mijn indruk en verwachting zijn dat het parochiebestuur de mogelijkheden goed gaat bekijken en in redelijkheid een besluit zal nemen. Een commerciële partij zal gewoon de marktwaarde moeten betalen, maar uiteraard zitten wij meer op het spoor van een stichting met een ideële doelstelling."

Daar zullen dan wel Westervoorters in moeten stappen. Ed Janssen: "Ja. Als locatieraad gaan we dat niet invullen. Mensen met een zekere deskundigheid zullen de handschoen moeten oppakken. Misschien is het straks ook wel het moment om eens samen met de gemeente te kijken naar andere stichtingen die zich inzetten voor de lokale samenleving. Daar zijn er best veel van. Door samen te werken of door organisaties samen te voegen kan mogelijk efficiënter worden gewerkt."

Meer berichten