Jan Willem Weiss tijdens de lezing over de spoorweggeschiedenis in zaal Wieleman in Westervoort. 
Jan Willem Weiss tijdens de lezing over de spoorweggeschiedenis in zaal Wieleman in Westervoort. 

Veel belangstelling voor lezing over spoorweggeschiedenis Westervoort

Een volle zaak Wieleman in Westervoort vormde vrijdagavond 25 oktober het bewijs dat de interesse voor de spoorweggeschiedenis leeft. Stoelen moesten worden bijgezet om de ruim 150 belangstellenden een plek in de zaal te geven.

Jan Willem Weiss is al 45 jaar verzamelaar van alles wat met het dorp Westervoort te maken heeft. Met name ligt zijn interesse in de spoorweggeschiedenis van zijn geboortedorp. Hij vertelde met behulp van ruim 75 afbeeldingen waarom Westervoort al zo vroeg een verbinding had met Duitsland. In 1856 kon men al een paar keer per dag op de trein stappen.

Uitgebreid ging Jan Willem in op de geschiedenis van de bruggen. De IJssel vormde de natuurlijke barriere en werd in de loop der jaren op verschillende manieren genomen. Eerst met een draaibrug en later met een dubbele spoorbrug. Veel foto's van de bruggen werden vertoond. Prachtige afbeeldingen van het station Westervoort met oude stoomlocomotieven passeerden de revue. Het publiek werd in de presentatie betrokken. Het leverde tal van nieuwe feiten op. Dingen die Jan-Willem ook nog niet wist.

Jan-Willem had zoveel belangstelling niet verwacht. Hij heeft nog een aantal foto's van de bruggen en van het station Westervoort op zijn verlanglijstje staan. Het meest bijzondere wat hij mist in zijn verzameling 'spoorspullen' is het treinkaartje uit 1946. In de pauze en na de presentatie werd nog uitvoerig nagepraat over deze boeiende avond.

Tekst en foto: Leo van der Linde.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden