Angela en Tom Kemperman, kinderen van Harrie Kemperman, met een collage die tijdens de expositie wordt getoond.
Angela en Tom Kemperman, kinderen van Harrie Kemperman, met een collage die tijdens de expositie wordt getoond.

Harrie Kemperman-expositie

De Westervoortse (dorps)dichter en tekenaar/schilder Harrie Kemperman zou dit jaar 90 jaar zijn geworden. Dat heeft hij niet gehaald. In 2017 overleed Harrie Kemperman. Ter nagedachtenis aan deze bijzondere man wordt in Huize Vredenburg een expositie ingericht met werk van hem.

Een bijzondere, creatieve man. Zoon Tom, een van de vijf kinderen van Harrie Kemperman, beaamt die beschrijvingen. Tom: "Afgezien van het feit dat hij voor mij als vader sowieso bijzonder is, denk ik inderdaad dat pa iemand was die boven het maaiveld uitstak. Creativiteit is de rode draad geweest in zijn leven. Die liep overal doorheen, ook op zakelijk gebied. Ontwerpen voor van alles en nog wat maakte mijn vader zelf aan de tekentafel."

Harrie Kemperman was een geboren en getogen Westervoorter, net als zijn vader en grootvader. Hij bleef het dorp altijd trouw, al speelde een groot deel van zijn leven zich af in Arnhem. Daar had hij zijn drukkerij en daar was hij cultureel actief, bijvoorbeeld bij carnavalsvereniging On-Ganse.

Als dertiger al tekende hij politieke prenten voor de krant, hoewel hij pas later de opleiding aan de Kunstacademie voltooide. Uit die tijd dateren veel olieverfschilderijen en pasteltekeningen. Later legde Kemperman zich toe op wat zijn specialiteit zou worden: aquarel- en pentekeningen. Hij was ook oprichter en jarenlang voorzitter van de Historische Kring en meer dan tien jaar dorpsdichter van Westervoort.

Tijdlijn
Voor de expositie is gekozen voor een tijdlijn. Er zijn tekeningen en schilderijen te zien en gedichten te lezen uit alle fasen van zijn leven, waaronder veel nooit eerder getoond werk. De expositie is een initiatief van Stichting Kunstwerk Westervoort in samenwerking met Tom en Angela Kemperman. Tom: "Mijn vader zei de laatste jaren van zijn leven vaak dat hij als hij negentig zou worden nog een keer werk wilde tentoonstellen. Negentig heeft hij niet mogen halen, maar wij als kinderen vinden het mooi dat die tentoonstelling er nu toch komt. Een eerbetoon dat mijn vader heeft verdiend."

De expositie is te bezichtigen van 2 november t/m 1 december in Huize Vredenburg en in Grand Café Restaurant Huis ter West. De opening vindt plaats op vrijdag 1 november om 19.30 uur in Huize Vredenburg.

Meer berichten