Achter v.l.n.r.: Arjan Koenen, Eva Stronkman, Mirjam, Susanne, Paul en Nicolette Koenen. Voor: Anny Huuskes en Karin Putman.
Achter v.l.n.r.: Arjan Koenen, Eva Stronkman, Mirjam, Susanne, Paul en Nicolette Koenen. Voor: Anny Huuskes en Karin Putman.

150 jaar brood van Echte Bakker Koenen

In 1869 begonnen de voorouders van de huidige generaties Koenen een bakkerij annex café aan de Klapstraat in Westervoort. Een simpele rekensom leert dat dat dit jaar precies 150 jaar is geleden. Voor de familie Koenen uiteraard een reden flink uit te pakken. Zaterdag 19 oktober werd het startsein gegeven.

Een maand lang, van 19 oktober t/m 17 november, zijn er in de tien winkels van Echte Bakker Koenen speciale aanbiedingen. Op zondag 17 november is er ook een grote open dag in het bedrijfspand aan Het Vergun in Westervoort. De eigen medewerkers (een kleine honderd) en aanhang zijn daarnaast welkom op een jubileumfeest op 2 november bij Wieleman. Ook aan het goede doel wordt gedacht. Van ieder speciaal jubileumbrood dat wordt verkocht, gaat 25 cent naar Make-a-Wish Nederland, een organisatie die wensen vervult van kinderen met een levensbedreigende ziekte.

Sinds de oprichting in 1869 ging het bedrijf steeds over van vader op zoon(s). De huidige directeur Paul Koenen (53) is van de vijfde generatie, maar ook de zesde generatie is al volop in het familiebedrijf aan het werk. Het geeft aan dat Echte Bakker Koenen na 150 jaar nog in alles een familiebedrijf is. Naast Paul Koenen en zijn vrouw Nicolette, zitten hun dochter Susanne, hun zoons Bas en Jan, schoonzus Mirjam en de neven Arjan en Vincent (zonen van Mirjam en de in 2010 onverwacht overleden Ton) in het bedrijf.

Een mijlpaal in de geschiedenis was de opening in 2004 van een grote, compleet nieuwe bakkerij aan Het Vergun in Westervoort. "Achteraf het beste besluit dat we ooit hebben genomen", zegt Paul Koenen daar nu over. Binnen drie jaar zat Koenen op het omzetniveau dat in de voorspellingen na tien jaar was voorzien. Een belangrijke koerswijziging was ook het afstoten van het banketgedeelte. Banket wordt sindsdien betrokken van Jansen de Koning in Arnhem.

Anno 2019 kent Echte Bakker Koenen drie verkoopstromen: de tien winkels (waaronder één in Westervoort en twee in Duiven), de dagelijkse levering van brood aan bedrijven via de keten 'Topbakkers' en een 'eigen businesskanaal'. Dagelijks worden zo'n 120 klanten, inclusief de eigen winkels, van vers brood voorzien. Hoewel de zakelijke markt belangrijk is geworden, zien de Koenens de eigen bakkerijwinkels nog steeds als 'uithangborden' van het bedrijf.

Doel de komende jaren is de gestage groei in stand te houden. Paul Koenen denkt dat dat moet kunnen. Hij verwacht dat de vraag naar brood en aanverwante artikelen vanuit de markt minimaal in stand blijft. Paul: "Die vraag kunnen we aan en er is zelfs nog rek. De maximumcapaciteit van onze bakkerij is 1200 broden per uur. We zitten nu op 900. Een groter probleem dan de productie is de logistiek. De ruimte in en rondom ons pand is beperkt. Daar zullen we de komende jaren een oplossing voor moeten vinden."

Meer berichten