De Westervoorterse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans ontwikkelen het programma 'Vrijheid in de Liemers'.
De Westervoorterse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans ontwikkelen het programma 'Vrijheid in de Liemers'.

'Vrijheid niet vanzelfsprekend'

In mei volgend jaar is het precies 75 jaar geleden dat de Liemers werd bevrijd van het Duitse juk. Ter gelegenheid daarvan hebben de Westervoorterse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans het plan opgevat een interactief en educatief programma te ontwikkelen voor jongeren. Een programma, genaamd 'Vrijheid in de Liemers', dat ze terugbrengt naar de tijd waarin vrijheid niet vanzelfsprekend was.

Het eindresultaat moet zijn een spannende, korte film van circa een kwartier, die dient als inleiding op een fietstocht door de Liemers en een stukje grensgebied van Duitsland. De film en fietsroute zijn in mei 2020 via een gratis app online voor iedereen beschikbaar. Een technisch hoogstandje wordt het gebruik in de app van augmented reality, letterlijk vertaald 'toegevoegde werkelijkheid'. Houd je straks je mobiele telefoon (of andere device) met geopende app bijvoorbeeld gericht op de Westervoortse brug, dan komen er beelden overheen van hoe het 75 jaar geleden was.

Sascha Wensveen: "Dit gaat heel mooi en leerzaam worden. Met als belangrijkste doel dat we jongeren bewust willen maken van het feit dat er op de plek waar zij nu wonen, naar school gaan en plezier hebben, 75 jaar geleden zwaar is gevochten voor onze vrijheid. Geen groter goed dan vrijheid. Dat moeten we ons blijven beseffen. Kijk om je heen in de wereld: vrijheid is niet vanzelfsprekend."

Voor de film willen Sascha Wensveen en Paul Haans mensen van verschillende nationaliteiten samenbrengen. Mensen die in een tijd van oorlog voor moeilijke keuzes komen te staan. Met een fictief maar tegelijkertijd realistisch verhaal wordt vervolgens de koppeling gemaakt met de fietsroute. Bij de totstandkoming wordt samengewerkt met historische kringen.

Inmiddels dringt de tijd. Ze hebben nog maar een halfjaar. Daarom treden ze nu naar buiten, hoewel het project financieel nog niet rond is. De initiatiefnemers zoeken nadrukkelijk ook de samenwerking met het bedrijfsleven. Sascha: "We zitten er creatief in. Door out of the box te denken willen we komen tot originele samenwerkingsvormen."

De eerste presentatie is op 29 oktober in Duiven. Contact-emailadres: welkom@vrijheidindeliemers.nl.

Meer berichten